Aλάτι Μεσολογγίου με μείγμα για ελληνική σαλάτα. Ένα εξαιρετικό μείγμα αλατιού με αλάτι 85%, και μείγμα βοτάνων (βασιλικός, θυμάρι, κόκκινο πιπέρι, μαϊντανός, κόλιανδρος) 15%. Έντονο, με την καθαρότητα του φυσικού αλατιού και το άρωμα του σκόρδου ν’ ανυψώνει την γεύση!
Extra μυστικό 1 : Ο γυάλινος κεραμικός μύλος είναι επαναγεμιζόμενος, βοηθώντας μας να επιστρέψουμε την αγάπη μας προς το περιβάλλον!
Extra μυστικό 2 : Είναι ιδανικό ακόμη και για το ψάρι ή το μαρινάρισμα κρέατος!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Το αλάτι, που μαζί με το ελαιόλαδο διεκδικεί τον τίτλο του ”χρυσού” της γης, ιστορικά έχει τις ρίζες της γέννησής του, σχεδόν συγχρονισμένες με την γέννηση του ανθρώπινου είδους.«ΕΣΕΙΣ είστε το αλάτι της γης», είπε ο Ιησούς στους μαθητές του. (Ματθαίος 5:13). Σε κινέζικο πάπυρο , το 2700 π,Χ. βρίσκουμε την πρώτη συνταγή για το αλάτι ενώ σε ιστορικές αναφορές μαθαίνουμε πως οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως βασικό συστατικό για την ταρίχευση νεκρών. Οι Ρωμαίοι, στην ανταλλακτική τους κοινωνία, το χρησιμοποιούσαν ως μισθό για τους λεγεωνάριους, χρησιμοποιώντας την λέξη sal που επινόησαν από αναγραμματισμό της λέξης alas (<άλας, αλάτι). Έτσι, προέκυψε η αγγλική λέξη ”salary” (μισθός) αλλά και η λέξη (”sales”) .
Στον ελλαδικό χώρο, στο Μεσολόγγι έχει δύο αλυκές κοντά στη λιμνοθάλασσά του, την μεγαλύτερη και γνωστή για τους ντόπιους ως “Άσπρη” αλυκή και ικανή να παράγει το 50-80% του αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα. Η δεύτερη είναι η Μαύρη Αλυκή , συνολικής έκτασης 12.500 στρεμμάτων και η οποία πήρε το όνομά της από ένα είδος θαλασσινών πουλιών που υπήρχαν εκεί, τις “τουρλίδες”. Η ποιότητα και αγνότητα του αλατιού που μας δίνει το Μεσολόγγι, αναγνωρίζεται πλέον από τους μεγαλύτερους γευσιγνώστες του κόσμου!
Απόσπασμα από την ταινία ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα (Αγγλικά: A touch of spice, Τούρκικα: Bir tutam baharat), παραγωγής 2003 σε σκηνοθεσία και σενάριο Τάσου Μπουλμέτη.