Μία χάρτινη κασετίνα δώρου με 2 μινιατούρες ελαιολάδου 250 ml η κάθε μία. Ένα ιδανικό δώρο γεμάτο με τ’ αρώματα της Καλαματιανής γης.
Περιέχει:
- μία συσκευασία 250 ml της gourmet σειράς με οξύτητα 0,4%,
-
μία συσκευασία 250 ml της βιολογικής σειράς με οξύτητα 0,4%
Σε ό,τι αφορά την gourmet σειρά με οξύτητα 0,4% , πρόκειται για ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας με πλούσια φρουτώδη γεύση. Πέρα από φρουτώδη, αφήνει και μία πικάντικη αίσθηση στο στόμα. Είναι ένας συνδυασμός ποικιλίας κορωνέικης και αθηνοελιάς με μοναδικό άρωμα και χρυσοπράσινο διαυγές χρώμα. Τέλος, η υψηλή συγκέντρωση σε πολυφαινόλες, αποτελεί μία φανερή ένδειξη της φρεσκάδας του ελαιόλαδου.
Σε ό,τι αφορά την βιολογική σειρά με οξύτητα 0,4%, πρόκειται επίσης για ένα εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας που προέρχεται όμως από ελαιώνες όπου εφαρμόζονται οι αυστηροί κανόνες για τις βιολογικές καλλιέργειες. Είναι απαλλαγμένο λοιπόν από λιπάσματα, ψεκασμούς, αλλά και κάθε είδους επεξεργασία κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου, τη διατήρησή του και την εμφιάλωση του ελαιολάδου. Mε την απαλή γεύση του και το χρυσοπράσινο χρώμα του συνεπαίρνει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ελαιογνώστες.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
”Αμφορέας” ονομάζεται το Καλαματιανό μας ελαιόλαδο και η επιλογή του ονόματος δε θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένη. Ετυμολογικά προέρχεται από το επίρρημα αμφί (και από τις δύο πλευρές) και το ρήμα φέρω (κουβαλώ). Ουσιαστικά πρόκειται για το κατ’εξοχήν οβάλ αγγείο με τις αμφίπλευρες λαβές που γέμιζε με όλα τα υγρά προϊόντα του αρχαίου ελληνικού σπιτιού. Άκρατος οίνος και λάδι αποθηκεύονταν στους αμφορείς ολόκληρης της Μεσογείου μέχρι και την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, περίπου μέχρι και τον 16ο αιώνα.
Οι Αμφορείς της Μεσσηνίας, γέμιζαν κυρίως μ’ ελαιόλαδο. Και όταν μιλάμε για καλαματιανό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας (0,2%) , αναφερόμαστε σ’ένα ελαιόλαδο με ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που κατατάσσεται στην υψηλότερη ποιοτική κατηγορία ελαίου. Χαρακτηριστικό της ποιότητάς του, μα πιο πολύ της αγνότητάς του είναι το γεγονός πως μέσα από τις αναλύσεις των λιπαρών οξέων, διαπιστώθηκε το εξής συγκλονιστικό : τα μονοακόρεστα με το πολυακόρεστα λιπαρά στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο έχουν μια σχέση 70-80% με 10%, σχέση αντίστοιχη με αυτή του μητρικού γάλακτος.
ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στην περιοχή βέβαια όπου η εξαγωγή λαδιού μαρτυρείται από την εποχή του Αγαμέμνονα και του Νέστορα, τί διαφορετικό θα μπορούσε να ισχύει; Οι γραπτές μαρτυρίες που μας έρχονται από τις πινακίδες της Γραμμικής Β’ που φανερώθηκαν στις Μυκήνες πιστοποιούν το πασιφανές. Το ελαιόλαδο για τους Πελοποννήσιους ήταν συνυφασμένο με την θρησκευτική, εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα. Γι’ αυτό και στις πινακίδες τους δε χαράσσουν μόνο ένα ιδεόγραμμα, αυτό του ελαιόδεντρου αλλά ουσιαστικά όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας : ελαιόδεντρο ─ ελαιόκαρπος─ ελαιόλαδο.
Και οι ανασκαφές στο Παλάτι του Νέστορα ωστόσο, το επιβεβαιώνουν. Οι λόφοι γύρω από το ανάκτορο είναι γεμάτοι ελαιώνες που εφοδιάζαν τους αμφορείς με λάδι και μάλιστα αρωματικό! Και ήταν αυτό το λάδι που αποτελούσε τον βασικό πυλώνα της εμπορικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου,το αποθήκευαν σ’ αίθουσες σημαντικές. Δίπλα στην αίθουσα του θρόνου έμπαινε ο ”θησαυρός”, σε μεγάλα εντυπωσιακά πιθάρια. Και όσο πολύτιμο ήταν για την ζωή και καθημερινότητά τους, τόσο τιμωρητικό απεδείχθη καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε και κατέστρεψε το παλάτι το 1200 π.Χ. δε θα εξαπλωνόταν τόσο χωρίς τις τεράστιες ποσότητες του ελαιολάδου που φυλάσσονταν στις αποθήκες.
Και είναι τέλος, αυτά που μας κληροδότησε ο Στράβων, ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός, φιλόσοφος και..γεωγράφος! Στα «Γεωγραφικά» του (βιβλίο Η, κεφ 5.6), έχει διασώσει την περιγραφή της Μεσσηνίας από τον Ευριπίδη ως «Καλλίκαρπο»:
«Την καλλίκαρπη Μεσσηνία, που βρέχεται
από μύρια τρεχούμενα νερά,
άριστο βοσκοτόπι για πρόβατα και βόδια
κι ούτε πολύ ψυχρή απ’ του χειμώνα τις πνοές
ούτε και πάλι εξαιρετικά θερμή από το άρμα του ηλίου…»