Τ’αρωματικά φυτά της Κρήτης καλλιεργούνται, συλλέγονται, επεξεργάζονται και συσκευάζονται μ’έναν μοναδικό τρόπο από την cretan life. Με αυτόν τον τρόπο κρατούν καλά φυλαγμένα όλη την παράδοση και την αρωματική ποικιλία της κρητικής γης. Έτσι, η ελληνική γαστρονομία διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την ποιότητά της, μπορεί να ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μεταφέροντας όλη την νοστιμιά της Κρήτης!
Το χαμομήλι της Κρήτης είναι διάσημο για την ποιότητά του, το άρωμά του και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του για τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το χαμομήλι θεωρείται ίσως το παλιότερο φάρμακο στον κόσμο! Οι θεραπευτικές του χρήσεις πάμπολλες και μεγάλης σημασίας. Αρχικά, είναι αντιφλεγμονώδες και μπορεί να λειτουργήσει ως για την θεραπεία του δέρματός μας από εγκαύματα, εξανθήματα, πληγές και φλεγμονές. Έπειτα, είναι πολύ σημαντική η χρήση του κατά του κρυολογήματος και των ιώσεων, καθώς βοηθά στην καλή λειτουργία της αναπνευστικής οδού. Στη συνέχεια, βοηθά πολύ στην λειτουργία του γαστρεντερολογικού συστήματος καθώς χρησιμοποιείται παραδοσιακά κατά των πεπτικών διαταραχών, των κολικών,του έλκους και των στομαχικών σπασμών. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του και στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας καθώς δρα ως ένα ήπιο και φυσικό ηρεμιστικό! Τέλος, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η συμβολή του και στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του δέρματος, του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών, και φυσικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού εν γένει!
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Χαμομήλι ετυμολογικά σημαίνει ”το μήλο του εδάφους!”. Λέγεται πως η ονομασία του προήλθε καθώς οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως η γεύση του προσομοίαζε με αυτήν του μήλου! Κάτι τέτοιο μάλλον ένιωθαν και οι Ισπανοί καθώς στα ισπανικά, το χαμομήλι μεταφράζεται ως «Manzanilla», δηλαδή ”μικρό μήλο”.
Όποια κι αν ήταν η ονομασία του, το σίγουρο είναι πως οι πρόγονοι των λαών, είχαν ανακαλύψει τα οφέλη του. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε ως αντιπυρετικό και παυσίπονο ενώ ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως εμμηναγωγό. Η πιο γνωστή εταίρα της αρχαιότητας, η περίφημη Ασπασία του Περικλή βοηθούσε τις ετοιμόγεννες γιατί ελάττωνε τους πόνους του τοκετού!
ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ
Αυτή η χρήση του λαδιού συνηθιζόταν ιδιαίτερα και στην Μινωική Κρήτη. Εκεί, όχι μόνο το άλειφαν στις ετοιμόγεννες αλλά και στα μωρά όταν είχαν κρύωμα!
Από τότε μέχρι σήμερα, οι Κρητικοί αγαπούν πολύ το χαμομήλι. Το αποκαλούν καμηλάκια και συλλέγεται «απ’ τα’ Άη Γιωργιού και πόδε» πάντα δε μέσα στο «Χριστός Ανέστη». Το μαζεύουν και το στεγνώνουν πάνω σε εφημερίδα μέσα σε κάμαρα και όταν ξεραθεί, το ράβουν μέσα σε πάνινα σακουλάκια. Συνεχίζουν και το βάζουν πάνω στο στήθος του μωρού όταν ”βραχνίζει’. Οι Κρητικές όμως το αγαπούν και για έναν άλλο λόγο : το βάζουν στα μαλλιά τους για ν’ανοίξει το χρώμα τους!