Ο δυόσμος με την επιστημονική ονομασία Mentha spicata, είναι ένα φυτό με ωοειδή φύλλα και με μικρά ρόδινα άνθη. Είναι διάσημος γι΄αυτήν την υπέροχη αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας που μας αφήνει στο στόμα. Πέρα όμως από το εξαιρετικό άρωμά του που τον έχει κάνει ευρέως γνωστό και ως μέντα, έχει και πάμπολλες θεραπευτικές ιδιότητες που το κατατάσσουν ως ένα από τα πιο σημαντικά βότανα θεραπείας.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΥΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Ο ευεργετικός δυόσμος βοηθά στις ημικρανίες, στον πονόδοντο, και στην ανακούφιση του στομαχιού μας. Πέρα από το υπέροχο άρωμα και την εκπληκτική του γεύση, ο δυόσμος γνωρίζει μεγάλη χρήση τόσο στην παραδοσιακή ιατρική όσο στην σύγχρονη. Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο σε μία μερίδα δυόσμου είναι περισσότερο από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας . Έτσι, είναι ιδανικό για όσους αντιμετωπίζουν έλλειψη σιδήρου και είναι φορείς του στίγματος της μεσογειακής αναιμίας. Τέλος, τα υψηλά επίπεδα καλίου βοηθούν όσους αντιμετωπίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Ο δυόσμος, ο ”αδερφός” της μέντας! Μερικοί μάλιστα θεωρούν πως επειδή είναι ένα από τα είδη της μέντας, είναι ”γιος” της !
Από την Αρχαία ακόμη Ελλάδα ήταν στην καθημερινότητα των ανθρώπων, για δύο βασικούς λόγους. Πρωτίστως, έφτιαχναν μύρο από δυόσμο και το άπλωναν στο τραπέζι τους για να μοσχοβολάει. Από την άλλη, το άπλωναν γιατί με τον τρόπο εξασφάλιζαν και την καλή τους όρεξη και χώνεψη!
Επίσης, ο Διοσκουρίδης, ο Ιπποκράτης και ο Πλίνιος μιλούν με πολύ τιμητικό τρόπο για τον δυόσμο. Πίστευαν ότι είναι κινητήριος για τον νου και το πνεύμα. Έτσι, έφτιαχναν το δικό τους άρωμα ή φάρμακο για τους Αρχαίους Έλληνες.
Τέλος, σύμφωνα με τον μύθο, η Περσεφόνη θύμωσε πολύ όταν είδε με τα ίδια της τα μάτια τον άντρα της, Άδη, να την προδίδει γι’ακόμη μια φορά. Στην αγκαλιά του δεν ήταν άλλη από την νύμφη Μίνθη την οποία και μεταμόρφωσε σε δυόσμο, εκεί στις όχθες του Αχέροντα!