Η πιο διάσημη ελιά του κόσμου σε μορφή σταφίδας! Η επεξεργασία γίνεται με φυσικό τρόπο, αφήνοντας τις ελιές μας να ”λιαστούν” για ν’αφαιρεθούν τα υγρά τους. Έτσι η γεύση τους είναι πιο συγκεντρωμένη και μεστή! Επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως διατηρούνται για μήνες ως έχουν . Απλά, προσθέτουμε λίγο λάδι αν νιώσουμε την σάρκα τους από κρουστή να γίνεται σκληρή.
Extra tip : Μεταφέρονται με ευκολία ακόμη και σε μακρινά ταξίδια. Συσκευάζονται είτε σε ασφαλές δοχείο με το υγρό τους, είτε σε σακούλες κλεισμένες με κενό αέρος (vacuum).
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Το ελαιόδεντρο της Καλαμάτας έχει ανακηρυχθεί από το 1980 σε ”Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης” σε μία προσπάθεια του ελληνικού κράτους ν’αναγνωριστεί η ιδιαίτερη σημασία του ως στοιχείο της κληρονομικής μας παράδοσης.
Ιστορικά, η καλλιέργεια της ελιάς υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από 7.000 χρόνια. Οι έρευνες παρουσιάζουν απολιθώματα ελιάς στον ελληνικό χώρο με την εντυπωσιακή ηλικία των 50.000 – 60.000 ετών. Σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Αθηνά, για να ευχαριστήσει τους κατοίκους της πόλης της Αθήνας οι οποίοι έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλη τους, έκανε το πιο πολύτιμο δώρο: την πρώτη ελιά. Στην Ακρόπολη γεννήθηκε το πρώτο ελαιόδεντρο , κοντά στον ναό της. Έτσι,σηματοδότησε την αρχή της καλλιέργειας και συλλογής της ελιάς και του λαδιού της κλασικής Αθήνας. Στην Ακαδημία φυτεύθηκαν 12 ιερές ελιές και ο ιερός ελαιώνας τροφοδοτούσε με λάδι ως έπαθλο στους νικητές των Παναθηναίων.
Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τις ελιές Καλαμών, παλυνολογικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο (1600-1100 π.Χ.) γίνεται εντατική καλλιέργεια ελαιόδενδρων στη Μεσσηνία. Υπάρχουν όμως και παλαιότερα ευρήματα πυρήνων ελιάς (κουκουτσιών) που ανάγονται σχεδόν σε μία χιλιετία νωρίτερα. Λέγεται μάλιστα πως χρονολογούνται από την εποχή της Μινωικής Κρήτης.
Η ελιά Καλαμών ανήκει στην οικογένεια Oleaceae και η βοτανική ονομασία της είναι Olea europaea. Ένα από τα χαρακτηριστικά των ειδών του γένους Olea sp. είναι η μακροζωία τους, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 χρόνια. Αυτό δε συνεπάγεται πως σταματά ή μειώνεται η παραγωγικότητα αυτών των δένδρων.
Τέλος, είναι γεγονός πως θεωρείται η μάνα της ελιάς και ονομάζεται αλλιώς Αετονυχιά Καλαμών. Πώς αλλιώς, αφού το επιμήκες σχήμα του ωοειδούς καρπού της μοιάζει με νύχι αετού;