Η πασίγνωστη ποικιλία της Θάσου που βασίζεται στην παραδοσιακή θασίτικη συνταγή. Παράγεται μόνο στην Θάσο, από ελαιόδεντρα του νησιού και την συναντάμε με τ’όνομα ”θρούμπες” ή ”ζούπες” ή ”σταφίδα Θάσου”. Με όποιο όνομα κι αν την απαντήσουμε, ένα είναι το σίγουρο : αφήνει μία ιδιαίτερη γεύση στο στόμα που είναι αποτέλεσμα του ζαρώματος και ξεπικρίσματος όταν ακόμη βρίσκεται πάνω στο δέντρο!
Η επεξεργασία αργότερα πραγματοποιείται ως εξής : Επιλέγονται οι πολύ ώριμοι καρποί ελιάς οι οποίοι αλατίζονται αμέσως με χοντρό ελληνικό θαλασσινό αλάτι για ενάμιση μήνα ούτως ώστε να διατηρήσουν την ελαφριά πικάντικη γεύση που τις έχει κάνει γνωστές παγκοσμίως.
Η αναγνώρισή της ως αγαθό Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ήταν φυσική εξέλιξη. Πρόκειται για μία ελιά που διατηρεί την μοναδικότητά της και κλείνει μέσα της ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας του σμαραγδένιου νησιού.
Σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά συστατικά της, η ελιά της Θάσου με τον κυλινδρικό καρπό ,είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Ακόμη, περιέχει αντιοξειδωτικά, ικανά να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού μας. Επιπλέον, μόνο ένα φλιτζάνι ελιές είναι μια σπουδαία πηγή σιδήρου (4,4 mg) . Τέλος, ο πλούτος της σάρκας της μας δίνει κι ένα πολύ γεμάτο ελαιόλαδο, το περίφημο λάδι Θάσου!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Η απαγωγή της Ευρώπης από τον αιωνίως ερωτευμένο Δία μπορεί ν’αποτελεί την πιο διάσημη αρπαγή της αρχαιότητας . Έχει αναπαρασταθεί σε αγάλματα, ψηφιδωτά, πίνακες ζωγραφικής ακόμη και στο κέρμα των 2 ευρώ! Ωστόσο, σηματοδότησε και την αρχή της ιστορίας της Θάσου καθώς οι Φοίνικες που δεν δέχτηκαν να χάσουν την Ευρώπη τους αμαχητί, οργάνωσαν εκστρατεία με αρχηγούς τον Κάδμο και τον Θάσο. Ο τελευταίος στην αναζήτησή του, επισκέφτηκε την Θάσο και μαγεύτηκε από την καταπράσινη ομορφιά του νησιού με τα γαλάζια νερά. Έτσι, έμεινε εκεί για όλο το υπόλοιπο της ζωής του. Προς τιμήν λοιπόν του πρώτου κατοίκου, το νησί ονομάστηκε ”Θάσος”!