Φακές από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, στο πιο γευστικό πάντρεμα! Μία πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων,γεύσεων και θρεπτικών συστατικών σ’ένα μόνο πιάτο. Βράζουν όλα μαζί, ο χρόνος βράσης ωστόσο ποικίλλει με μεγαλύτερον αυτόν της ροβίτσας. Σημάδι λοιπόν πως οι φακές μας είναι έτοιμες, είναι να έχει ολοκληρωθεί η βράση της ροβίτσας!
Η πανδαισία αποτελείται από:
1.Ροβίτσα ή ρουβίτσα η Καλαματιανή! Η καλλιέργειά της στην Ελλάδα ανάγεται στην προϊστορική εποχή ενώ ξεκίνησε και πάλι πριν από μερικά χρόνια σαν ”απάντηση” στην επιταγή της εποχής για όλο και περισσότερα μεσογειακά προϊόντα.
Η ροβίτσα ετοιμάζεται χωρίς να χρειάζεται μούλιασμα . Την συναντούμε ως φαγητό μαγειρευτό σαν σούπα ή σαν σαλάτα με αρκετό κρεμμύδι, ρίγανη και λεμόνι που απογειώνουν την γεύση της!
Μικροί σπόροι, καταπράσινοι και γυαλιστεροί, δε θυμίζουν στην γεύση κανέναν άλλον ενώ οι συνθήκες καλλιέργειάς τους λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας των θρεπτικών τους συστατικών!
2.Φακή η Κόκκινη ! Η κόκκινη φακή είναι γνωστή και με την ονομασία «φακή της Αιγύπτου». Η γεύση της είναι απαλότερη από αυτήν της κοινής φακής, είναι πολύ πιο εύπεπτη και ελαφριά, πιο γλυκιά κι έχει επίγευση ξηρών καρπών.
3.Φακή η Μαύρη ή αλλιώς ”το χαβιάρι της φακής΄΄! Εντύπωση πέρα από το χρώμα , προκαλεί και το γεγονός πως αυτές οι φακές παραμένουν σπυρωτές ακόμα και μετά το βράσιμο. Χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη γεύση που έχουν καθώς και από την ιδιότητα τους να είναι πιο ευκολοχώνευτες από τις υπόλοιπες φακές (καφέ, κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) .
4.Καφέ Φακή: Η γνήσια ελληνική φακή, στην πιο καθαρή και βραστερή μορφή της! Καταφθάνει από το Άργος Ορεστικό και κρατά ανέπαφα όλα τα θρεπτικά της συστατικά καθώς η παραγωγή της είναι μικρή και αγνή!
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΡΟΒΙΤΣΑ
Τα οφέλη της αναρίθμητα. Μια μερίδα παρέχει έως και το 80% της απαιτούμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέος, μιας ουσιαστικής βιταμίνης του συμπλέγματος Β που παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία δημιουργίας του DNA. Η βιταμίνη Β είναι επίσης απαραίτητη για τις εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες και τα παιδιά. Επίσης, περιέχει περίπου 28% πρωτεΐνη, όσο δηλαδή περιέχει και το κρέας και είναι ίσης διατροφικής αξίας.
Επιπλέον, από τις πιο βασικές της λειτουργίες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πως μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα αμινοξέων, ολιγοσακχαριτών και πολυφαινολών που περιέχει όχι μόνο καταπολεμούν τους όγκους αλλά προστατεύουν επίσης από βλάβες του DNA και την μετάλλαξη των κυττάρων. Έτσι, μειώνεται τ΄ οξειδωτικό στρες, που αποτελεί έναν από τους γενεσιουργούς παράγοντες του καρκίνου.
Κατά τ’άλλα, όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερόλης και στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Ακόμη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, στην απώλεια βάρους και μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, βοηθά στην εξισσορόπηση των ορμονών ενώ αυξάνει την ανοσία και προστατεύει από τις λοιμώξεις.
Τέλος, είναι εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία του δέρματος! Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει η ροβίτσα έχουν αντιγηραντικά οφέλη, καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος!
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΑΚΗΣ
1 φλιτζάνι φακές Ενέργεια: 230 θερμίδες | |
Θρεπτικό συστατικό | Ποσότητα |
Πρωτείνη | 17,86 g |
Μολυβδαίνιο | 148,5 mcg |
Φυλλικό οξύ | 358,38 mcg |
Φυτικές ίνες | 15,6 g |
Έχει μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες Β. Μία μερίδα κόκκινης φακής, περιέχει πάνω από το μισό του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου ενός ατόμου.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΦΑΚΕΣ
Θεωρούνται υπερτροφή και η δράση τους είναι σχεδόν φαρμακευτική καθώς είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών.
Σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε σίδηρο, μια κούπα μαύρες φακές περιέχει 8 mg σιδήρου. Ακόμα, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν, ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και ενισχύουν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Επίσης, είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν τον καρκίνο.
Γενικά η κατανάλωση μαύρης φακής, όπως και άλλων φυτικών τροφών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών και παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις.
Καταναλώνοντας μαύρες φακές, τέλος, μπορείς να μείνεις χορτάτος και με αυξημένη ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος και πάνω απ’ όλα είναι ευκολοχώνευτες!
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΦΕ ΦΑΚΕΣ
Χαρακτηρίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, ιδίως για τους διαβητικούς. Είναι γεγονός πως οι διαλυτές φυτικές ίνες τους ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κι ελέγχουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Ακόμη έχει διαπιστωθεί πως βοηθούν και στην πρόληψη της αναιμίας καθώς τα ποσοστά τους σε σίδηρο είναι μεγάλα. Τέλος, συμβάλλουν και στην απώλεια βάρους καθώς αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Ιδανικές και για σαλάτα και για σούπα!