Φακή η Μαύρη ή αλλιώς ”το χαβιάρι της φακής΄΄! Εντύπωση πέρα από το χρώμα , προκαλεί και το γεγονός πως αυτές οι φακές παραμένουν σπυρωτές ακόμα και μετά το βράσιμο. Χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη γεύση που έχουν καθώς και από την ιδιότητα τους να είναι πιο ευκολοχώνευτες από τις υπόλοιπες φακές (καφέ, κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) .
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΦΑΚΕΣ
Θεωρούνται υπερτροφή και η δράση τους είναι σχεδόν φαρμακευτική καθώς είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών.
Σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε σίδηρο,μια κούπα μαύρες φακές περιέχει 8 mg σιδήρου. Πρόκειται περίπου για την μισή ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα σιδήρου για τις γυναίκες . Οι φακές ακόμα, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν, όχι μόνο ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στον οργανισμό, αλλά ενισχύουν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Επίσης, είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν τον καρκίνο.
Γενικά η κατανάλωση μαύρης φακής, όπως και άλλων φυτικών τροφών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών και παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις.
Καταναλώνοντας μαύρες φακές, τέλος, μπορείς να μείνεις χορτάτος και με αυξημένη ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος και πάνω απ’ όλα είναι ευκολοχώνευτες και ενισχύουν την πέψη, μειώνοντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
Εxtra tip: Ν’ αποφεύγετε την κατανάλωση τυριού μαζί με την μαύρη φακή ώστε να βοηθήσετε την απορρόφηση σιδήρου. Αντ΄αυτού, συνδυάστε τη με βιταμίνη C (χυμό λεμονιου ή πορτοκαλιού, μπρόκολο και κουνουπίδι ).
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Οι φακές καλλιεργούνται από τα αρχαιότατα χρόνια (γύρω στο 2.000 π.Χ.) στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ και οι Εβραίοι, Έλληνες και Ρωμαίοι την καλλιεργούσαν και την κατανάλωναν . Στον Ελλαδικό χώρο, η καλλιέργεια της φακής απαντάται από τα προϊστορικά χρόνια. Το μαρτυρούν άλλωστε και τ’αρχαιολογικά δείγματα από την προκεραμική ακόμη περίοδο. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά : οι φακές αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και 13.000 χρόνια!
Τέτοια είναι η ιστορία τους που δε θα μπορούσε να μην ενταχθεί και στην λαογραφική παράδοση των λαών. Για τους Εβραίους για παράδειγμα, οι φακές είναι η παραδοσιακή τροφή όσων πενθούν. Την συνδυάζουν με βραστά αυγά, για να τιμήσουν αλληγορικά τον κύκλο της ζωής καθώς το στρογγυλό τους σχήμα συμβολίζει τον κύκλο του κάθε ανθρώπου από την γέννηση μέχρι το θάνατο. Για τους Ιταλούς και τους Ούγγρους από την άλλη, οι φακές παραδοσιακά τρώγονται κάθε Πρωτοχρονιά. Έτσι, κλείνουν τον ”κύκλο” της προηγούμενης χρονιάς που φεύγει και να υποδέχονται την νέα μ’ ευχές για ευημερία και ολοκληρωμένη ευτυχία.