Τα πιο διάσημα ελληνικά φασόλια, οι λευκοί γίγαντες! Εξωτερικά είναι μεγαλόσπερμα και κατάλευκα. Μπορείτε εύκολα να τα ξεχωρίσετε από τα αντίστοιχα που εισάγονται από άλλες χώρες καθώς τα ελληνικά είναι τα πιο λευκά που υπάρχουν . Για την ακρίβεια μοιάζουν με κουφέτα! Επίσης, το μέγεθος και η φωτεινότητά τους δεν αφήνουν αμφιβολίες.
Καθώς είναι λεπτόφλουδα κι ακριβώς επειδή πάντα πρόκειται για είδος φετινής εσοδείας, βράζουν πολύ γρήγορα. Πολλές φορές δε χρειάζεται καν να ”μουλιάσουν ” πολύ στο νερό για να μαλακώσουν!
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ
Περιέχουν άμυλο, βιταμίνες της ομάδας Β, μαγνήσιο, κάλιο και άλλα ανόργανα στοιχεία. Επίσης, η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου. Τέλος, συντελεί στην μείωση της χοληστερίνης, αφού ένα μέρος αυτής αποβάλλεται μέσω της εντερικής οδού.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
8 χλμ περίπου νότια της Καστοριάς και σε υψόμετρο 660 μ., υψώνεται το Άργος Ορεστικό που είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη μετά την Καστοριά. Άργος σημαίνει πεδίον και η πρώτη φορά που συναντάμε τ’ όνομά του είναι στα ομηρικά έπη! Το προσωνύμιο ”Ορεστικόν ” αποδίδεται στον γιο του Αγαμέμνονα Ορέστη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορέστης, μετά τον φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, το έσκασε κυνηγημένος. Έφτασε στην περιοχή της Ορεστίδος κι εκεί έκτισε το Ορεστικόν Άργος. Υπάρχει όμως και η άποψη που θέλει το γένος των Ορεστών που κατοίκησαν την περιοχή να έδωσαν και τ’ όνομά τους εκεί.
Αργότερα το Άργος γέννησε τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Περδίκα, αλλά και τον Παυσανία, τον σωματοφύλακα και μετέπειτα δολοφόνο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου B’. Έτσι, κατέλαβε μία καίρια θέση στο πάνθεον των αιωνίων πόλεως της Μακεδονικής Δυναστείας και της ελληνικής επικράτειας αργότερα. Σήμερα αποτελεί έναν προορισμό, αρχαιολογικού, φυσιοδιφικού αλλά και ιδιαίτερου οικοτεχνικού ενδιαφέροντος.
Αν λάβουμε υπόψιν και την ορθολογική άποψη προέλευσης του ονόματός του που προήλθε από την ορεινή και βραχώδη επαρχία της Ορεστίδος, αντιλαμβανόμαστε την σημασία του τοπίου και σε παραγωγικό επίπεδο. Η λέξη άργος σημαίνει παράλια πεδιάδα. και το επίθετο Ορεστικόν σημαίνει το βραχώδες πεδίον. Το πεδίον το βραχώδες λοιπόν έμελλε να γίνει ένας γόνιμος τόπος με ιδαίτερα χαρακτηριστικά εδάφους που έθρεψε και θρέφει τις ρίζες των πιο ποιοτικών οσπρίων της Μεσογείου!