Φασόλια από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, στο πιο γευστικό πάντρεμα! Μία πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων , γεύσεων και θρεπτικών συστατικών σ’ένα μόνο πιάτο.
Βράζουν όλα μαζί, χωρίς ιδιαίτερες διαφορές στον χρόνο βράσης. Η διαδικασία της προετοιμασίας ωστόσο είναι ίδια, μουλιάζοντάς τα όλα στο νερό από βραδίς.
Η πανδαισία αποτελείται από:
1. Τα περίφημα Καρατσοβίτικα ή Παπούδα ή Βανίλιες.
Πολύ μικρά σε μέγεθος, κατάλευκα και με οβάλ σχήμα. Ξεχωρίζουν για τις ιδιαίτερες συνθήκες που καλλιεργούνται ώστε να κρατούν την νοστιμιά τους. Λεπτόφλουδα για καλύτερη πέψη, με υφή βουτύρου κι ευκολόβραστα. Μας έρχονται από το Άργος Ορεστικό και αποτυπώνουν στην γεύση και στην ποιότητά τους το μεράκι του μικρού παραγωγού που τα καλλιεργεί. Πέρα από πολύ εύγεστες σούπες μας δίνουν και υπέροχες σαλάτες.
2. Φασόλια Μπαρμπούνια ή Μπαρμπουνοφάσουλα.
Με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα μικρά αυτά κοκκινωπά φασόλια, τα μπαρμπούνια ή αλλιώς ”χάντρες ”, συγκαταλέγονται στα πολύ ωφέλιμα όσπρια. Το χρώμα τους μοιάζει με αυτό που έχουν τα ψάρια μπαρμπούνια κι έτσι δικαιολογούν και τ’ όνομά τους! Τρώγονται τόσο τον χειμώνα σαν σούπα όσο και το καλοκαίρι σαν κρύα σαλάτα. Μας έρχονται από το Άργος Ορεστικό διατηρώντας την ποιότητα της προέλευσής τους ακέραιη, καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.
3. Φασόλια Μαυρομάτικα.
Tα μικρά, θαυματουργά φασόλια που πήραν τ’όνομά τους από την εμφάνισή τους : σαν ολόκληρα μαύρα μάτια! Η καλλιέργειά τους από τον μικρό παραγωγό στο Άργος Ορεστικό, διασφαλίζει την αγνότητά τους και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που κλείνουν μέσα τους.
4.Κόκκινα Φασόλια Καστοριάς.
Κατακόκκινα, ιδιαίτερα γλυκά στην γεύση και τόσο όμορφα κερδίζουν τις εντυπώσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους ”ανταγωνιστές ΄΄ τους ! Μας έρχονται από το Άργος Ορεστικό και κουβαλούν στις αποσκευές τους όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά για τα οποία είναι διάσημα.
5. Μαύρα Φασόλια Κούβας.
Μία συγκλονιστική υπερτροφή με πάμπολλα θρεπτικά συστατικά! Τα μαύρα φασόλια που αποτελούν μία γνήσια κουβανέζικη συνταγή προσθέτοντας αλάτι,πιπέρι, πελτέ ντομάτας, κύμινο και φύλλα δάφνης !
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΄΄ΠΑΠΟΥΔΑ΄΄.
Αυτά τα μικρά, λεπτά, λευκά φασόλια αποτελούν μία μοναδική ελληνική ποικιλία μη αναρριχώμενου φασολιού με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό, φωσφόρο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Τέλος, ο πλούτος τους σε φυτικές ίνες , προστατεύει τον οργανισμό μας από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών. Έτσι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες,
Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη λειτουργώντας ως ρυθμιστικός παράγοντας του σακχάρου του αίματος. Τέλος, μειώνουν την κακή χοληστερίνη ενώ είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜAΥΡΟΜΑΤΙΚΑ
Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Βοηθούν την μνήμη καθώς η βιταμίνη Β1, προκαλεί την παραγωγή ενέργειας , σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης, με το κάλιο που περιέχουν, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού. Επίπλέον,περιέχουν νάτριο, επηρεάζουν το pH και ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος αποτρέποντας τα καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια.
Σε ό,τι αφορά τους χορτοφάγους, τα μαυρομάτικα αποτελούν την ιδανική εναλλακτική πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών. 1/2 φλιτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα περιέχει 6,7 g πρωτεΐνης! Ακόμη, η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο τα καθιστά απαραίτητη πηγή σιδήρου για τα κορίτσια της εφηβείας και τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με πρόσληψη βιταμίνης C για την απορρόφηση των ποσοστών σιδήρου είναι ιδανικά. Τέλος, η εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α έχει αντιοξειδωτική δράση . Επίσης, η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, των οστών, του δέρματος (αντιμετώπιση ακμής) και των μαλλιών. Τέλος, βοηθούν και κατά του καρκίνου των πνευμόνων.
ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Από τα πιο βασικά τους οφέλη είναι πως βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου. Περιέχουν περίπου 7-8 γραμμάρια αδιάλυτων φυτικών ινών (ανά 1/2 φλιτζάνι), που προάγουν την γενικότερη πεπτική υγεία. Επιπλέον, βοηθούν στην διάβαση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη. Ακόμη,περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο που βοηθούν στο να αποφύγουμε τις μυικές κράμπες. Τέλος, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τον κορεσμό ( 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1/2 φλιτζάνι κόκκινα φασόλια) βοηθούν στην διαχείριση βάρους. Πέρα από αυτό προστατεύουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔΙΙ) και ενδέχεται να δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου του μαστού.
Extra tip: Δοκιμάστε να φτιάξετε πικάντικο χούμους από κόκκινα φασόλια! Πρωτότυπη και εντυπωσιακά γλυκιά γεύση!
ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Ένα φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 20 γραμμάρια υδατάνθρακες, 8 γραμμάρια φυτικών ινών, 0,5 γραμμάρια λίπους και καθόλου χοληστερόλη. Και όλα αυτά σε μόλις 312 θερμίδες!
Αρχικά, βοηθούν στην διατήρηση της υγιούς δομής των οστών καθώς έχουν υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού και ψευδαργύρου. Μαζί με τους μαύρους ελέφαντες Καστοριάς ανήκουν στα φασόλια που περιέχουν πάνω από 8 διαφορετικά φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτοχημικά. Τα παραπάνω ,σύμφωνα με κλινικές μελέτες μπορούν και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και των μη καρκινικών όγκων που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό του καρκίνου.
Τέλος, όπως όλα τα όσπρια, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα.