Το πλέον παραδοσιακό φαγητό της Ελλάδος μας, στην πιο αγνή του μορφή. Φασόλια φετινής εσοδείας, που βράζουν γρήγορα και κρατούν την ιδιαίτερη γεύση της ελληνικής υπαίθρου. Μικρά, λευκά και ωοειδή στο σχήμα, κρατούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους αγνά και φυσικά, καθώς η συλλογή τους πραγματοποιείται με την παραδοσιακή μέθοδο του μικρού παραγωγού που τα καλλιεργεί με φροντίδα και μεράκι στο Άργος Ορεστικό.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΛΑΚΕ
Διατροφικά, τα φασόλια της ελληνικής φασολάδας κατατάσσονται στην κορυφή των μεσογειακών θησαυρών. Περιέχουν πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες της ομάδας B και ανόργανα στοιχεία, όπως το κάλιο. Οι πρωτεϊνες μπορούν να ενισχυθούν επιπλέον αν συμπληρώσουμε το γεύμα με ξηρούς καρπούς, ρύζι , καλαμπόκι και σιτάρι.
Επιπλέον, τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο περίβλημα των φασολιών έχουν σημαντική αντιοξειδωτική, αντιική, και αντιμυκητιακή δράση. Πολύ σημαντικές είναι και οι ουσίες που περιέχονται στον βλαστό της φασολιάς και οι οποίες έχουν σημαντικότατη αντικαρκινική προστασία. Ιδιαίτερα συμβάλλουν στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου όπως για παράδειγμα, ο καρκίνος του δέρματος.
Αλλά και η καλή λειτουργία της καρδιάς βρίσκει σύμμαχο στις διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν τα φασόλια. Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων που επιβαρύνουν την λειτουργία της καρδιάς και αποτελούν μία τροφή ιδανική για καρδιοπαθείς.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
8 χλμ περίπου νότια της Καστοριάς και σε υψόμετρο 660 μ., υψώνεται το Άργος Ορεστικό που είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη μετά την Καστοριά. ”Άργος” σημαίνει πεδίον και η πρώτη φορά που συναντάμε τ’όνομά του είναι στα ομηρικά έπη! Το προσωνύμιο ”Ορεστικόν ” αποδίδεται είτε στον γιο του Αγαμέμνονα Ορέστη, ο οποίος μετά το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, έφτασε στην περιοχή της Ορεστίδος και έκτισε το Ορεστικόν Άργος είτε στο γένος των Ορεστών που κατοίκησαν την περιοχή.
Αργότερα το Άργος γέννησε τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Περδίκα,αλλά και τον Παυσανία, τον σωματοφύλακα και μετέπειτα δολοφόνο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου B’. Έτσι, κατέλαβε μία καίρια θέση στο πάνθεον των αιωνίων πόλεως της Μακεδονικής Δυναστείας και της ελληνικής επικράτειας αργότερα. Σήμερα αποτελεί έναν προορισμό, αρχαιολογικού, φυσιοδιφικού αλλά και ιδιαίτερου οικοτεχνικού ενδιαφέροντος.
Αν λάβουμε υπόψιν και την ορθολογική άποψη προέλευσης του ονόματός του που προήλθε από την ορεινή και βραχώδη επαρχία της Ορεστίδος, αντιλαμβανόμαστε την σημασία του τοπίου και σε παραγωγικό επίπεδο. Η λέξη άργος σημαίνει παράλια πεδιάδα και το επίθετο Ορεστικόν σημαίνει το βραχώδες πεδίον. Το πεδίον το βραχώδες λοιπόν έμελλε να γίνει ένας γόνιμος τόπος με ιδαίτερα χαρακτηριστικά εδάφους που έθρεψε και θρέφει τις ρίζες των πιο ποιοτικών οσπρίων της Μεσογείου!