Φάβα η Κίτρινη, η κλασική και αγαπημένη! Φάβα στα Λατινικά, λέγεται το κουκί (Faba) και όντως η κίτρινη μορφή της προέρχεται από ένα είδος κουκιού, το λαθούρι, Με την απλή γεύση της, θεωρείται το κατεξοχήν μεσογειακό έδεσμα και ο πλέον συνοδευτικός μεζές ουζοκατάνυξης! Μπορείτε να την διατηρήσετε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι σας.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΦΑΒΑ
Σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά συστατικά της, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β1(θειαμίνη) που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και για τον μεταβολισμό μας,
Ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε σίδηρο και βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στο αίμα μας . Επίσης, 1/4 του φλιτζανιού φάβα, εφοδιάζει τον οργανισμό, με 10 έως 19%, της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας χαλκού . Αυτή η ποσότητα βοηθά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην προφύλαξη των αιμοφόρων αγγείων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες φωσφόρου και μαγνησίου που βοηθούν στην διατήρηση της υγείας των οστών. Επίσης, περιέχει και κάλιο που βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Τέλος, η φάβα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως. Περίπου ¼ της κούπας φάβα μπορεί να μας εφοδιάσει με 20% της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών. Αποτέλεσμα είναι να υποστηρίζεται σημαντικά η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η λειτουργία της καρδιάς. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή τους και στην διαχείριση του βάρους και στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Extra tip: Σερβίρεται σε μορφή πουρέ, με λίγο χυμό λεμονιού και μπόλικο ελαιόλαδο και ενίοτε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη ή ακόμη ντομάτα και ελιές (είναι η περίφημη «παντρεμένη» φάβα). Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ακόμη μπορούμε να την σερβίρουμε σαν σούπα ή να την χρησιμοποιήσουμε για να εμπλουτίσουμε τις σαλάτες ή το ριζότο μας. Σε περιόδους νηστείας αποτελεί το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος ενώ η κατανάλωσή της, μας προσθέτει ελάχιστες θερμίδες!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Όταν ο Αισχύλος στις τραγωδίες του και ο Αριστοφάνης στις κωμωδίες του, ήθελαν να μιλήσουν για ένα κατώτερο φαγητό, χρησιμοποιούσαν την λέξη φάβα ! Γευστικά και εμφανισιακά πάντως, το αντίστοιχο πιάτο της φάβας στην .Αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν ΄΄Έτνος ΄΄ και ουσιαστικά ήταν χυλός από όσπρια. Μάλιστα υπήρχαν έτνοι από κουκιά (΄΄Κυάμινον έτνος΄΄) , από φακές (”φάκιον έτνος”) και φυσικά από λαθούρι έτνος ( ”λαθούριον έτνος”). Στο πέρασμα των ετών, των λαών και των πολιτισμών πολλά πράγματα έχουν αλλάξει : ως φάβα πλέον ονομάζουμε μόνο εκείνη που προέρχεται από λαθούρι ή από μπιζέλι καιi η κατάταξή της στο συλλογικό διατροφικό συνείδητο μόνο κατώτερη δεν είναι!