Βλέπετε 1–12 απο 45 αποτέλεσματα

 Gluten free είναι η διατροφή που δεν περιέχει γλουτένη. Γλουτένη, ονομάζεται η πρωτείνη που βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά και πολύ περισσότερο στο σιτάρι. Ετυμολογικά, η λέξη  προέρχεται από το λατινικό gluten που σημαίνει κόλλα. Και είναι αλήθεια πως  η γλουτένη αποτελεί  και το κύριο συστατικό της αλευρόκολλας για τις συγκολλητικές της ιδιότητες!

  Η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί τη συγκόλληση των πρωτεϊνών στο γαστρεντερικό μας σύστημα και απορυθμίζει το ανοσοποιητικό μας. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσου νοσήματος.

    Υπάρχουν 2 ομάδες ατόμων που ωφελούνται από τη δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η πρώτη είναι τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και αποτελούν ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού, περίπου το 1%. Σε αυτήν την περίπτωση, η λήψη γλουτένης πυροδοτεί την καταστροφή των κυττάρων του εντέρου μέσω αντισωμάτων. Τα συμπτώματα της νόσου, που συνήθως εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία  είναι κοιλιακός πόνος, διάρροια, έμετοι, απώλεια βάρους, πονοκέφαλοι, εξανθήματα κ.ά. 

        Ένα άλλο μικρό ποσοστό ατόμων πάσχει από ευαισθησία στη γλουτένη. Νιώθουν και πάλι κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, απώλεια βάρους και πονοκέφαλο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση γλουτένης εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα. 

 Τέλος, θα πρέπει να γίνει μία πολύ σημαντική διευκρίνιση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν σ’έναν αστικό μύθο. Θεωρούν ότι αφαιρώντας τη γλουτένη από τη διατροφή τους θα χάσουν βάρος.  Αντιθέτως ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν βάρος καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες προϊόντων χωρίς γλουτένη, καθώς τα gluten free συχνά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, περισσότερα σάκχαρα και πρόσθετα με σκοπό να βελτιώνουν τη γεύση τους.