Τ’αρωματικά φυτά καλλιεργούνται, συλλέγονται, επεξεργάζονται και συσκευάζονται μ’έναν μοναδικό τρόπο από την cretan life. Με αυτόν τον τρόπο, κρατούν καλά φυλαγμένα όλη την παράδοση και την αρωματική ποικιλία της γης. Έτσι, η παγκόσμια γαστρονομία διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την ποιότητά της, μπορεί να ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μεταφέροντας όλη την νοστιμιά της!
To κάρυ Ινδίας είναι διάσημο για την γεύση του , το άρωμά του και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΡΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το εξωτικό κάρυ μπορεί να συντελέσει στην υγεία του εγκεφάλου βοηθώντας στην πρόληψη της γήρανσής του εγκεφάλου, ενώ η συμβολή του στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων είναι επίσης καθοριστική. Τέλος, θεωρείται ότι βοηθά και στην πρόληψη της αρθρίτιδας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Τ’ αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως το κάρυ υπήρχε από το 1700 π.Χ. Βρέθηκε σε κείμενο, γραμμένο σε σφηνοειδή γραφή, στην μακρινή Μεσσοποταμία !
Η κουζίνα της Νοτίου Ασίας γέννησε την σύσταση της σκόνης Κάρυ. Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών που συνήθως περιλαμβάνει κόλιανδρο, κουρκουμά, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, σπόρους μουστάρδας, κύμινο και κάρδαμο.
Ετυμολογικά, η λέξη “κάρυ” προέρχεται από την λέξη kari της φυλής των Ταμίλ , στην Ινδία. Σημαίνει “σάλτσα, νοστιμιάς για το ρύζι” καθώς κυρίως σε αυτό το πιάτο το χρησιμοποιούσαν.
Με την έλευση της αποικιοκρατικής εποχής, οι Βρετανοί ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο την μαγική σκόνη. Έδινε τέτοια νοστιμιά στα φαγητά τους που δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς ! Λέγεται μάλιστα πως στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου, όχι μόνο φρόντιζαν να προμηθεύονται ποσότητες μπαχαρικών για να το εμπορεύονται στην χώρα τους αλλά και για να το εξάγουν σε όλον τον κόσμο!
Από τον 19ο αιώνα κι έπειτα, το κάρυ έχει πλέον καθιερωθεί και στην Αμερική. Το μαρτυρά το γεγονός πως το συναντάμε μέχρι και σε βιβλία συνταγών μαγειρικής!
Σήμερα, με την λέξη κάρυ αποκαλούμε τόσο τα πιάτα που έχουν την χαρακτηριστική ινδική κι εξωτική γεύση όσο και την κίτρινη σκόνη που δίνει άρωμα Ινδίας στα πιάτα μας!