Κατακόκκινα, ιδιαίτερα γλυκά στην γεύση και τόσο όμορφα κερδίζουν τις εντυπώσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους ”ανταγωνιστές ΄΄ τους ! Μας έρχονται από το Άργος Ορεστικό και κουβαλούν στις αποσκευές τους όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά για τα οποία είναι διάσημα.
ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Από τα πιο βασικά τους οφέλη είναι πως βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου. Περιέχουν περίπου 7-8 γραμμάρια αδιάλυτων φυτικών ινών (ανά 1/2 φλιτζάνι), που προάγουν την γενικότερη πεπτική υγεία. Επιπλέον, βοηθούν στην διάβαση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη. Ακόμη,περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο που βοηθούν στο να αποφύγουμε τις μυϊκές κράμπες. Τέλος, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τον κορεσμό ( 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1/2 φλιτζάνι κόκκινα φασόλια) βοηθούν στην διαχείριση βάρους. Πέρα από αυτό προστατεύουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔΙΙ) και ενδέχεται να δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου του μαστού.
Extra tip: Δοκιμάστε να φτιάξετε πικάντικο χούμους από κόκκινα φασόλια! Πρωτότυπη και εντυπωσιακά γλυκιά γεύση!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
8 χλμ περίπου νότια της Καστοριάς και σε υψόμετρο 660 μ., υψώνεται το Άργος Ορεστικό . Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη μετά την Καστοριά.
”Άργος” σημαίνει πεδίον και η πρώτη φορά που συναντάμε τ’όνομά του είναι στα ομηρικά έπη! Το προσωνύμιο ”Ορεστικόν ” αποδίδεται στον γιο του Αγαμέμνονα Ορέστη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορέστης, μετά τον φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, το έσκασε κυνηγημένος. Έφτασε στην περιοχή της Ορεστίδος κι εκεί έκτισε το Ορεστικόν Άργος. Υπάρχει όμως και η άποψη που θέλει το γένος των Ορεστών που κατοίκησαν την περιοχή να έδωσαν και τ’όνομά τους εκεί.
Αργότερα το Άργος γέννησε τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Περδίκα,αλλά και τον Παυσανία, τον σωματοφύλακα και μετέπειτα δολοφόνο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου B’. Έτσι, κατέλαβε μία καίρια θέση στο πάνθεον των αιωνίων πόλεως της Μακεδονικής Δυναστείας και της ελληνικής επικράτειας αργότερα. Σήμερα αποτελεί έναν προορισμό, αρχαιολογικιού, φυσιοδιφικού αλλά και ιδιαίτερου οικοτεχνικού ενδιαφέροντος.
Αν λάβουμε υπόψιν και την ορθολογική άποψη προέλευσης του ονόματός του που προήλθε από την ορεινή και βραχώδη επαρχία της Ορεστίδος, αντιλαμβανόμαστε την σημασία του τοπίου και σε παραγωγικό επίπεδο. Η λέξη ”άργος” σημαίνει παράλια πεδιάδα και το επίθετο Ορεστικόν σημαίνει το βραχώδες πεδίον. Το πεδίον το βραχώδες λοιπόν έμελλε να γίνει ένας γόνιμος τόπος με ιδαίτερα χαρακτηριστικά εδάφους που έθρεψε και θρέφει τις ρίζες των πιο ποιοτικών οσπρίων της Μεσογείου!
.