Κόκκινο πιπέρι καγιέν! Το αγαπημένο, πολύ καυτερό πιπέρι απευθείας από το τσουβάλι . Δοκιμάστε ένα από τα παλαιότερα μπαχαρικά που αποτελεί μέρος της διατροφής των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια. 100% φυσικό και συλλεγμένο με το μεράκι των ανθρώπων μας!
Προέρχεται από μία ποικιλία της κόκκινης και πολύ καυτερής πιπεριάς και χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για ν’ αρωματίσει και να δώσει έξτρα πικάντικη και hot γεύση σε πολλά φαγητά, σούπες και σάλτσες.
Το κόκκινο τσίλι έχει κι εξαιρετικά χαρακτηριστικά που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΣΙΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το τσίλι λειτουργεί με πολύ ευεργετικό τρόπο τόσο και για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική υγεία μας. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που όταν καταναλώνονται, καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης. Μας χαρίζουν προστασία από αρθρίτιδα, οστεοπόρωση και γενικά πρόληψη από διάφορες νόσους αλλά κι ελαστική και νεανική επιδερμίδα.
Στις φαρμακευτικές της δυνάμεις, η κόκκινη πιπεριά τύπου τσίλι, μπορεί να κάνει θαύματα με την μαγική ουσία καψαϊκίνη που περιέχει. Ανοίγει τις ρινικές οδούς στο κρυολόγημα, ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος αποβάλλοντας τις τοξίνες ενώ απελευθερώνει και την αναπνοή. Επιπλέον, επιταχύνει την καύση του λίπους κι ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Τέλος, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C kai D και βοηθάει στην αύξηση της γονιμότητας!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Ο Χριστόφορος Κολόμβος, μαγεμένος από την εντυπωσιακή μικρή κόκκινη φωτιά που προκαλούσε δέος στους ιθαγενείς της νεοανακαλυφθείσας Αμερικής, την έκρυψε στις τσέπες του και την κουβάλησε μαζί του στην Νάπολη. Για τους Ναπολιτάνους είναι ένα ιδιότυπο ”μάτι” που τους προστατεύει από κάθε έναν που θα μπορούσε να πει κάτι άσχημο και να τους ματιάξει. Και αν παρ’ όλα αυτά, τολμούσε κάποιος να διαδώσει μία άσχημη και ανυπόστατη φήμη, η κόκκινη πιπεριά του έκαιγε το στόμα, κάνοντάς τον να μετανιώσει την ώρα και την στιγμή..!
Ωστόσο, από τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα, το πιπέρι διεκδικεί την θέση του πιο επιθυμητού μπαχαρικού ανά τον κόσμο. Πικάντικο ή γλυκό, πολυτελές, είδος που προσδιόριζε τις ανώτερες τάξεις, το πιπέρι κατέλαβε εύκολα και γρήγορα το μεγαλεπήβολο 70% του διεθνούς εμπορίου μπαχαρικών λίγο μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του Χριστόφορου Κολόμβου να το φέρει από τις μακρινές Ινδίες.
Απόσπασμα από την ταινία ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα (Αγγλικά: A touch of spice, Τούρκικα: Bir tutam baharat), παραγωγής 2003 σε σκηνοθεσία και σενάριο Τάσου Μπουλμέτη.
«Ο παππούς έλεγε ότι η λέξη «γαστρονόμος» κρύβει τη λέξη «αστρονόμος». Έτσι τα πρώτα μαθήματα αστρονομίας τα πήρα μέσω των μπαχαρικών»