Ξεκινώντας από το πρώτο λικέρ με γεύση μαστίχας και βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, η ποτοποιία Κωστέα μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή ηδύποτων δημιουργώντας περισσότερα λικέρ με γεύσεις . Απολαμβάνονται παγωμένα μετά το φαγητό και ταξιδεύουν τον ουρανίσκο σε άλλες αγνότερες εποχές.
To Amaretto είναι το συνώνυμο του αρώματος και της γεύσης του πικραμύγδαλου. Η χαρακτηριστική και πλούσια γεύση του συνδυάζεται εξαιρετικά με cocktails που έχουν ως βάση τα bourbon whiskeys, όπως το Old-fashioned Godfather.
Αλκ. βαθμοί/ Alc.: 17%
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Η λέξη λικέρ προέρχεται από το λατινικό liquifacere που σημαίνει διαλύω και αναφέρεται στην διάλυση των αρωμάτων και των γεύσεων στο οινόπνευμα. Λικέρ λοιπόν ή κατά το ελληνικό ΄΄Ηδύποτο” δηλ ”γλυκό ποτό”. Βότανα, λουλούδια και μπαχαρικά, φρούτα και λαχανικά, της ελληνικής φύσης χαρίζουν το άρωμα και τη γεύση τους στο οινόπνευμα και συναρπάζουν τους ουρανίσκους. Συνοδεύουν γλυκά και μπισκοτάκια, αλλά σερβίρονται και μόνα τους στο τέλος ενός γεύματος σαν εξαιρετικά χωνευτικά ποτά. Οι πρώτοι που φαίνεται να παρασκεύασαν λικέρ είναι οι Δυτικοί μοναχοί που πειραματίζονταν με σκοπό να παρασκευάσουν ιαματικά ποτά.. Τα μίγματα βοτάνων διαλυμένων σε οινόπνευμα εμφανίζονταν ως φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η μαλάρια, οι πόνοι περιόδου και οι στομαχικές διαταραχές. Όταν προστέθηκε η ζάχαρη σε αυτά τα μίγματα έγινε αρχικά για να είναι πιο εύκολη η χορήγηση τους στους ασθενείς, υπήρξε όμως το πρώτο βήμα που έφερε τα λικέρ πιο κοντά στην σημερινή τους μορφή.
Ακόμη και στις μέρες μας. ένα ηδύποτο είναι κατάλληλο και για τη θεραπεία της δυσπεψίας και για την τόνωση του οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο που οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τη λέξη cordial, που σημαίνει τονωτικό, όταν μιλούν για ένα λικέρ, ενώ πολύ Ευρωπαίοι τη λέξη digestive που σημαίνει χωνευτικό.