Μαύρο κύμινο το διάσημο και θεραπευτικό! Είναι διάσημο για την γεύση του , το άρωμά του και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΥΜΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το αρχαίο κύμινο όχι μόνο βοηθά στην καλύτερη πέψη αλλά δρα και κατά των σπασμών του στομάχου. Επίσης, ανακουφίζει από τις συσπάσεις που προκαλεί η περίοδος στις γυναίκες ενώ είναι και ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Cuminum cyminum (Κούμινον το κύμινον) . Η παλαιότερη πιστοποιημένη μορφή της λέξης στα Ελληνικά ανήκει μάλιστα στον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Εκεί, διαβάζουμε σε Γραμμική Β συλλαβική γραφή την λέξη ”κου-μι-νο” (ku-mi-no).
Η χρήση του ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους. Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ινδία, έχει φέρει στο φως σπόρους που από την δεύτερη χιλιετία π.Χ. !
Στην Αίγυπτο, το κύμινο δε το χρησιμοποίησαν μόνο ως μπαχαρικό αλλά και ως συντηρητικό στην ταρίχευση. Μάλιστα, πολλές φορές οι νεκροί του Αιγυπτιακού πολιτισμού ενταφιάζονταν μαζί με κόκκους από μπαχάρι για να έχει πιο ευωδιαστή η μετά θάνατον ζωή τους!
Οι Αρχαίοι Έλληνες το είχαν πάντα πάνω στο τραπέζι τους σε περιέκτη, όπως ακριβώς και το πιπέρι! Από θεραπευτικής απόψεως, χρησιμοποιούσαν περισσότερο το μαύρο κύμινο, που ονόμαζαν “Μελάνθιον”. Στην Μινωική Κρήτη,ωστόσο υπάρχουν πολλά ιδεογράμματα που μιλούν για το κύμινο, ιδίως στις αποθήκες του παλατιού για να καταγράψουν τ’αποθέματά τους!
Αναφορές στο κύμινο υπάρχουν επίσης και στην Παλαιά Διαθήκη και στην Καινή Διαθήκη, μαρτυρώντας την σημασία του.
Τέλος, είναι πολύ σημαντική η παρουσία του και στην μικρασιατική κουζίνα, ως ένα από τα βασικά συστατικά της. Τέλος, στην ινδική γαστρονομία το χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακό συστατικό ως η βάση άλλων μειγμάτων μπαχαρικών.