Aπό την γραφική Καλαμαύκα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Κρήτης, μας έρχεται το Σμάρι. Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας μέλι ανθέων που κρατά την ποιότητά του σε υψηλά επίπεδα καθώς είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν.
Είναι ένα από τα πιο αρωματικά και γευστικά μέλια! Για την ακρίβεια, είναι το απολαυστικό αποτέλεσμα που προκύπτει όταν οι μέλισσες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι κατά την περίοδο της ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Έτσι, το νέκταρ που συλλέγεται είναι πολυαρωματικό και πολυποικιλιακό στην γεύση καθώς συγκεντρώνει χαρακτηριστικά από πολλά διαφορετικά της κρητικής φύσης!
Το χρώμα του είναι ανοιχτόχρωμο και η υφή του λεπτή και ελαφριά. Κρυσταλλώνει σχετικά εύκολα καθώς προέρχεται από τ’ αρωματικά άνθη της λεμονιάς και της πορτοκαλιάς.
Επιπλέον, η ιδιαιτερότητα του εδάφους της Ιεράπετρας που χαρακτηρίζεται από ενδημική βλάστηση συμβάλλει στην παραγωγή ενός εκπληκτικού μελιού και από άποψη θρεπτικών συστατικών.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΘΟΜΕΛΟΥ
Το ανθόμελο έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες κι έτσι προστατεύει τα κύτταρά μας από την φθορά των ελεύθερων ριζών. Επίσης, είναι ιδιαίτερα αντιμικροβιακό και λειτουργεί σαν ασπίδα του οργανισμού μας από παθογόνους οργανισμούς.
Επιπροσθέτως, δρα προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.
Τέλος, το ανθόμελο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σ’ ενεργά συστατικά καθώς η ελληνική χλωρίδα προσφέρει πολλά και διαφορετικά φυτά που ”τροφοδοτούν” με βιταμίνες το νέκταρ των μελισσών! Έτσι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, ένζυμα, αμινοξέα και βιταμίνες. Σε ό,τι αφορά τα ιχνοστοιχεία περιέχει πολύ κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και σίδηρο. Με αυτό τον τρόπο προασπίζει τον οργανισμό μας από διάφορες παθήσεις.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Στην Αρχαία Ελλάδα, η λατρεία για το μέλι έχει αποτυπωθεί με πάθος και συγκίνηση. O Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, υμνεί την ευεργετική επίδραση του «οινόμελου» στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Πυθαγόρας διαπιστώνει μ’ έκπληξη ότι το μέλι μας ξεκουράζει, ενώ ο Δημόκριτος γράφει για την μακροζωία εξαίροντας το θαυματουργό μέλι!
Σε ό,τι αφορά την κρητική μελισσοκομία,η Κρήτη γεννήθηκε μαζί με το μέλι! Τα πρώτα μελίσσια απαντώνται από τη Μινωική εποχή, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Κατά τις ανασκαφές στην Φαιστό, ανακαλύφθηκαν πήλινες κυψέλες της εποχής των ανακτόρων που χρονολογούνται περίπου στα 3.400 π.Χ. Χρονολογικά, πρόκειται για πολύ πριν την Ομηρική Εποχή, δηλαδή για την Νεολιθική! Την ίδια εποχή, ήρθε ξανά στο φως μετά από χιλιάδες χρόνια, το περίφημο χρυσό κόσμημα της Κνωσού, όπου δύο μέλισσες κρατούν μια κηρήθρα.
Από τον Γλαύκο, τον γιο του Μίνωα και της Κρήτης,που πνίγηκε σε πιθάρι γεμάτο με μέλι, κυνηγώντας ένα ποντίκι και αναστήθηκε από τον μάντη Πολύιδο με τη βοήθεια ενός μαγικού βοτάνου μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί πολλά . Πολλά χρόνια πέρασαν, πολλά προϊόντα διατροφής έχουν μπει στην ζωή μας. Και χωρίς αμφιβολία, πολλές παραδοσιακές, διατροφικές συνήθειες ετών κλυδωνίζονται. Ένα όμως είναι σίγουρο : το δώρο της ευφυούς μέλισσας θα θεωρείται πάντα το νέκταρ όχι μόνο των θεών αλλά και των ανθρώπων!