Από το 1948 ο Αργύρης Γεωργάκας, στην Αρναία Χαλκιδικής, αγοράζει τα πρώτα του κοφίνια και ξεκινά την μελισσοκομία ως επάγγελμα. Η αγάπη του και το μεράκι για την μέλισσα και τα προϊόντα της, τον κάνουν ως έναν από τους καλύτερους μελισσοκόμους.
Το 1985 τα ηνία αναλαμβάνει ο γιός του, ο Δημήτρης Γεωργάκας όπου μέχρι και σήμερα με το ίδιο πάθος, καταξιώνεται ως ένας από τους καλύτερους και εμπειρότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους σε όλη την χώρα.
Σήμερα τα εγγόνια Αργύρης Γεωργάκας και Ιωάννης Γεωργάκας συμμετέχοντας με τον πατέρα τους στην παραγωγική διαδικασία και διάθεση των προϊόντων τους, κάνουν την οικογενειακή τους επιχείρηση ως μια από τις πιο καλά οργανωμένες μελισσοκομικές μονάδες.
Για την οικογένεια, το καλύτερο μέλι είναι αυτό που παράγουν οι μέλισσες, τρυγιέται και συσκευάζεται με προσοχή και επιμέλεια σε κατάλληλες εγκαταστάσεις. Εργάζονται καθημερινά για να συλλέξουν όσα οι μέλισσες δημιουργούν, για να μπορούν να προσφέρουν ένα πολύ ποιοτικό μέλι.
Το Μέλι Πορτοκαλιάς Χαλκιδικής ”Γεωργάκα” συλλέγεται την άνοιξη από άνθη πορτοκαλιάς και έχει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αρέσουν στον καταναλωτή. Είναι ένα έντονα αρωματικό μέλι με γλυκιά και φρουτώδη γεύση. Είναι ανοιχτόχρωμο και λαμπερό ενώ όταν κρυσταλλώσει γίνεται ασπρουδερό. Η ταχύτητα κρυστάλλωσής του είναι γρήγορη, 1-3 μήνες χαρίζοντάς μας αυτό το μαγικό αποτέλεσμα!
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΛΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ
Το μέλι πορτοκαλιάς είναι πλούσιο σε εσπεριδίνη, μια φλαβονική γλυκοζιδίνη η οποία έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες κυρίως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμη, περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το ασβέστιο. Όπως κάθε μέλι έτσι και το πορτοκαλόμελο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία ανήκουν στις πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή. Επίσης, όπως κάθε μέλι, το μέλι πορτοκαλιάς έχει αντιβακτηριαδιακή και αντιμικροβιακή δράση ενώ συμβάλλει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Στην Αρχαία Ελλάδα, η λατρεία για το μέλι έχει αποτυπωθεί με πάθος και συγκίνηση. O Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, υμνεί την ευεργετική επίδραση του «οινόμελου» στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Πυθαγόρας διαπιστώνει μ’ έκπληξη ότι το μέλι μας ξεκουράζει, ενώ ο Δημόκριτος γράφει για την μακροζωία εξαίροντας το θαυματουργό μέλι!
Σε ό,τι αφορά την κρητική μελισσοκομία,η Κρήτη γεννήθηκε μαζί με το μέλι! Τα πρώτα μελίσσια απαντώνται από τη Μινωική εποχή, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Κατά τις ανασκαφές στην Φαιστό, ανακαλύφθηκαν πήλινες κυψέλες της εποχής των ανακτόρων που χρονολογούνται περίπου στα 3.400 π.Χ. Χρονολογικά, πρόκειται για πολύ πριν την Ομηρική Εποχή, δηλαδή για την Νεολιθική! Την ίδια εποχή, ήρθε ξανά στο φως μετά από χιλιάδες χρόνια, το περίφημο χρυσό κόσμημα της Κνωσού, όπου δύο μέλισσες κρατούν μια κηρήθρα.
Από τον Γλαύκο, τον γιο του Μίνωα και της Κρήτης,που πνίγηκε σε πιθάρι γεμάτο με μέλι, κυνηγώντας ένα ποντίκι και αναστήθηκε από τον μάντη Πολύιδο με τη βοήθεια ενός μαγικού βοτάνου μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί πολλά . Πολλά χρόνια πέρασαν, πολλά προϊόντα διατροφής έχουν μπει στην ζωή μας. Και χωρίς αμφιβολία, πολλές παραδοσιακές, διατροφικές συνήθειες ετών κλυδωνίζονται. Ένα όμως είναι σίγουρο : το δώρο της ευφυούς μέλισσας θα θεωρείται πάντα το νέκταρ όχι μόνο των θεών αλλά και των ανθρώπων!