Μέλι Βελανιδιάς που συλλέγεται από τις ορεινές περιοχές τις Καστοριάς κάθε χρόνο στα τέλη του Ιουλίου. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστό στους Έλληνες καταναλωτές και αυτό λόγω του ότι το μαύρο χρώμα του δεν ήταν εμπορικό…. Πολύ κακώς βέβαια, γιατί σύμφωνα με μελέτη του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που έγινε σε 48 δείγματα, ανάμεσά τους και το περίφημο μέλι manuka , το μέλι βελανιδιάς βρέθηκε πρώτο με διαφορά για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Γνωστό ως δασόμελο ή μελούρα, ανήκει στην κατηγορία μελιτώματα. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του το έντονο μαύρο χρώμα του, η ουδέτερη γεύση και η πυκνότητά του.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Στην Αρχαία Ελλάδα, η λατρεία για το μέλι έχει αποτυπωθεί με πάθος και συγκίνηση. O Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, υμνεί την ευεργετική επίδραση του «οινόμελου» στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Πυθαγόρας διαπιστώνει μ’ έκπληξη ότι το μέλι μας ξεκουράζει, ενώ ο Δημόκριτος γράφει για την μακροζωία εξαίροντας το θαυματουργό μέλι!
Για τους ανθρώπους της Asterios Honey, το ελληνικό μέλι δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι η γλυκιά γεύση που μας συντρόφευε στο πρωινό πριν το σχολείο, είναι η υπερηφάνεια που ένιωθαν γνωρίζοντας ότι αυτό που γεύονται προέρχεται από τον κόπο των δικών τους ανθρώπων αλλά και το αγαθό το οποίο τους βοήθησε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε ελληνική οικογένεια.
Εκτός όμως από φυσική εξέλιξη αποτελεί αναμφίβολα και μία συνειδητή επιλογή. Ζώντας στο πλευρό ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μελισσοκομία, ζυμώθηκαν με τις όμορφες στιγμές που προσφέρει η συγκεκριμένη ενασχόληση αλλά και τις πολλές δυσκολίες της. Με τον μεγάλο κόπο αλλά και την ανταμοιβή στη πρώτη κουταλιού μελιού.