Η περίφημη συνταγή της Κρήτης που συνδυάζει όλα τα όσπρια που παράγει η γη της χώρας μας αλλά και αυτά που μας έρχονται από μακριά! Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γεμάτο χρώματα και αρώματα και κυρίως, γεμάτο βιταμίνες.
Συμβουλές για το μαγείρεμα: Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι ακριβώς ίδια σαν να μαγειρεύουμε την κλασική φασολάδα”: Μουλιάζουμε αποβραδίς την οσπριάδα μας, πετάμε το πρώτο νερό βράσης και στο δεύτερο νερό αφήνουμε τα όσπρια μέχρι να βράσουν οι λευκοί και μαύροι γίγαντες. Τα υπόλοιπα βράζουν πιο νωρίς και χυλώνουν οπότε το αποτέλεσμα είναι μία πεντανόστιμη βελουτέ σούπα με φασόλια! Προαιρετικά προσθέτετε χυμό ντομάτας με μέλι και γλυκάνισο για αίσθηση γλυκάδας στην γεύση!
Extra tip για παιδιά : Ο χυλός της οσπριάδας αν μπει στο μούλτι ώστε να λιώσει και αν προσθέσουμε ένα αυγό και βρώμη, γίνεται εξαιρετικά ”κεφτεδάκια” οσπρίων για τα παιδικά σάντουιτς και όχι μόνο! Με αυτόν τον τρόπο πείθετε και τους πιο απείθαρχους μικρούς καλοφαγάδες, να τρώνε όσπρια και μάλιστα συγκεντρωμένα ώστε να παίρνουν όλες τις βιταμίνες!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Από τα μινωικά ακόμη χρόνια, οι Κρήτες θέλοντας να ευχαριστήσουν τους Θεούς, μαγείρευαν τα περίφημα ”πολυσπόρια” . Έτσι ονόμαζαν την οσπριάδα μας κι έτσι λάμβαναν την πολύτιμη εύνοιά των Θεών!
”Πανσπερμία” ονομάζεται η οσπριάδα στις τελετές των Διονυσίων. Τεράστιες χύτρες επιστρατεύονταν για να μαγειρέψουν το πιάτο που θα γεύονταν οι μύστες των Διονυσιακών μυστηρίων πριν φτάσουν στην μέθεξή τους.
Αλλά και στην Αθήνα, ευχαριστούσαν τον Απόλλωνα και την δίδυμη αδερφή του Αρτέμιδα για την γόνιμη συγκομιδή τους. Γιόρταζαν με τα ”Πυανόψια” (ετυμολογική προέλευση της λέξης : Πυάνος=κουκί +έψω=βράζω κουκιά). Η γιορτή πραγματοποιούνταν την ημέρα που ο Θησέας και οι σύντροφοί πήραν τον δρόμο της νικητήριας επιστροφής. Αφού λοιπόν είχαν σκοτώσει τον Μινώταυρο και σε ανάμνηση του τάματος που είχαν κάνει όταν κινούσαν για την Κρήτη, υμνούσαν : ”Αν επιστρέψουμε στην πατρίδα, Απόλλωνα φωτοδότη, θα κάνουμε τέτοια θυσία προς τιμήν σου” !
Στην σημερινη εποχή στην Κρήτη, όταν φτάνει η ημέρα των Θεοφανείων, οι Κρητικοί μαγειρεύουν την οσπριάδα τους. Έτσι τιμούν την Παναγία την Πολυσπορίτισσα στις 21 Νοεμβρίου.
Ιστορικά, ανήμερα της ημέρας των Εσοδίων της Θεοτόκου,οι γεωργοί πήγαιναν τα όσπριά τους στην εκκλησί. Τα έπαιρναν πίσω ”ευλογημένα” κι έτσι κατάφερναν να καθαγιάσουν την καλλιέργειά τους!