Κρητική Ρακή σε συσκευασία δώρου!
Κρητική τσικουδιά ή ρακή από εξαιρετικής ποιότητας τσίκουδα. Τα τσίκουδα (υπολείματα από την οινοποίηση) βράζουν σε χάλκινους άμβυκες για ώρες. Μόνο η καρδιά της απόσταξης συλλέγεται προσεκτικά και αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Έπειτα από πολύμηνη ωρίμανση στις δεξαμενές μας εμφιαλώνεται αυτό το εξαίσιο απόσταγμα.
Η ρακή ή τσικουδιά, ή ρακάκι, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, το ”Άγιον Στάλαμα”. Το πασίγνωστο απόσταγμα της Κρήτης, με την ιδιαίτερη γεύση και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, στην πιο καθαρή του μορφή! Αρωματική και Ρεθυμνιώτικη, μας έρχεται από τα ρακοκάζανα του μπάρμπα Γιώργη και γεμίζει τα ποτήρια μας με το παράγωγο των πιο ποιοτικών στεμφύλων από τ’ αμπέλια της Κρήτης!
Αναλύοντας την κύρια ονομασία της, αυτήν της ”ρακής”, παρατηρούμε πως ετυμολογικά προέρχεται από την λέξη ΄΄ρώγες΄΄ σταφυλιών. Όπου η ρώγα στ’ αρχαία Ελληνικά απαντάται ως ”ραξ” . Ρακή λοιπόν από το ραξ των προγόνων μας!
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η Ρακή κάνει καλό στην καρδιά! Η μαγική της αλκοόλη προκαλεί αγγειδιαστολή, άρα και μείωση της πίεσης. Επίσης, αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) που προστατεύει την καρδιά μας ενώ ελαττώνει την κακή (LDL) . Τέλος, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων ώστε να μην προκαλούνται θρομβώσεις.
Από εκεί και πέρα, η ρακή θεωρείται αντιμικροβιακή ενώ η εντριβή της κατά την διάρκεια κρυολογήματος έχει μαγικά αποτελέσματα τόσο για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο όσο και ”για να πάρει το κρύωμα” όπως έλεγαν οι μεγαλύτεροι.
Extra tip: Ο ιδανικός τρόπος να την σερβίρετε είναι κρύα σε ρακοπότηρα που μόλις έχουν βγει από την κατάψυξη!
Extra info : Τυποποείται σε συσκευασία PET. Έτσι είναι πανεύκολη και ασφαλής στην μεταφορά της.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Ποιός να το φανταζόταν πως η Ρακή είναι το γέννημα μίας απόγνωσης;;
Από την εκδοχή της ιστορίας που περιγράφει την ρακή να γεννιέται στα ρακοκάζανα των μοναχών του Αγίου Όρους κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, φθάνουμε στην δεύτερη , την πιο πρόσφατη και πιο δραματική. Εποχή Τουρκοκρατίας και στην Ελλάδα απαγορεύεται το κρασί κατά το Κοράνι. Απελπισμένοι οι παραγωγοί και οι έμποροι που είχαν κατασκευάσει μέχρι και ειδικά δοχεία για τις εξαγωγές τους,στύβουν το κεφάλι τους ν’ανακαλύψουν λύση.Και την βρίσκουν στύβοντας τα σταφύλια αυτήν την φορά, όχι για κρασί αλλά για να προσθέσουν χαρούπι, γλυκάνισο και μάραθο και να φτιάξουν το αρωματικό ποτό που κέρδισε τις καρδιές των Οθωμανών και καθιερώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως ποτό ανώτερης τάξης!