Ρακόμελο βασισμένο στην παραδοσιακή Αμοργιανή συνταγή! Παρασκευάζεται από την περίφημη ψημένη ρακή της Αμοργού, αποτέλεσμα της κρητικής καταγωγής των ντόπιων. Αυτή λοιπόν η ψημένη ρακή που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία του κυκλαδίτικου νησιού της Αμοργού , μπερδεύεται γλυκά με γνήσιο μέλι και ψήνεται με κάρδαμο και γαρύφαλλο. Είναι ακριβώς αυτά τα παραδοσιακά βότανα της Αμοργού που χαρίζουν την τελευταία αρωματική πινελιά στην απίστευτη αίσθηση που αφήνει στην γλώσσα το αμοργιανό ρακόμελο.
Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ φθάνει το 25% και χρησιμοποιούνται μόνο ανώτερης ποιότητας πρώτες ύλες όπως κρητικά σταφύλια ή στέμφυλα, μέλι Μακεδονίας και βότανα Μικρών Κυκλάδων.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Το ρακόμελο συνδυάζει τα οφέλη τόσο της ρακής όσο και του μελιού για τον οργανισμό.
Η Ρακή κάνει καλό στην καρδιά! Η μαγική της αλκοόλη προκαλεί αγγειδιαστολή, άρα και μείωση της πίεσης. Επίσης, αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) που προστατεύει την καρδιά μας ενώ ελαττώνει την κακή (LDL) . Τέλος, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων ώστε να μην προκαλούνται θρομβώσεις.
Από εκεί και πέρα, η ρακή θεωρείται αντιμικροβιακή ενώ η εντριβή της κατά την διάρκεια κρυολογήματος έχει μαγικά αποτελέσματα. Βοηθά στον πυρετό και τον πονοκέφαλο αλλά είναι ιδανική και ”για να πάρει το κρύωμα” όπως έλεγαν οι μεγαλύτεροι.
Το μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες ενώ το 1/4 της ποσόστοσής του είναι γυρεόκοκκοι που το εφοδιάζουν με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, σίδηρο, ψευδάργυρος και μαγγάνιο είναι τα βασικότερα.
Επιπλέον, το θυμαρίσιο μέλι είναι γνωστό για την αντισηπτική και τονωτική του δύναμη. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε χαλκό και βόριο, ενισχύουν την καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Αδιαμφισβήτητα όμως, η πιο ισχυρή του δράση είναι η αντιοξειδωτική : δρα ανασταλτικά ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και του μαστού. Τέλος, είναι γεμάτο βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, η β-καροτίνη, και σύμπλεγμα των βιταμινών Β . Έτσι, εφοδιάζουν τον οργανισμό μας μ’ ενέργεια και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του.
Extra tip: Ο ιδανικός τρόπος να το σερβίρετε είναι ζεστό σε ρακοπότηρα, προσθέτοντας ένα ξυλάκι κανέλας!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Το ”μελίκρατον ΄” που αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια και τ’ οποίο έπιναν οι ομηρικοί ήρωες, ”γέννησε” την ιδέα και για το δικό μας ρακόμελο! Από αυτό το κράμα μέλιτος και γάλακτος που έπιναν ως εκλεκτό ποτό ο Ευριπίδης, ο Ηρόδοτος και οι μοναχοί του Βυζαντίου, πώς φτάσαμε στο ρακόμελο της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων;
Τον 12ο αιώνα , οι κάτοικοι της Πελοποννήσου που βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία των Φράγκων, αποφασίζουν να φτιάξουν ένα παραδοσιακό ποτό. Σκοπός; Να κερνούν τους αγαπημένους τους ανθρώπους σε στιγμές χαράς όπως στους γάμους των παιδιών τους. Ή ακόμη να προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους. Το ποτό ονομάστηκε ”ρακόμελο” κι έγινε ευρύτερα γνωστό από το πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό. Εκεί κάθε επισκέπτης απολαμβάνει κι ένα ποτηράκι ρακόμελο!