Τα πολύτιμα ελληνικά ρεβύθια, φρέσκα, ολοστρόγγυλα και βραστερά! Φθάνουν στα καλάθια μας από το Άργος Ορεστικό της Καστοριάς. Η μικρή ετήσια παραγωγή τους εγγυάται την αγνότητά τους και κρατά αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά!
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΑ ΡΕΒΥΘΙΑ
Είναι τόσα τα οφέλη τους που δίκαια χαρακτηρίζονται ως ΄΄το φαγητό των εγκύων΄΄! Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 282mcg φυλλικού οξέως που αποτελεί μία σημαντική βιταμίνη. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή συμβάλλει στη δόμηση του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Επιπλέον, τα ρεβίθια διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο. Περιέχουν περίπου 130mg/100gr , απαραίτητο σχεδόν για κάθε ιστό στο σώμα μας. Επίσης, το μαγνήσιο βοηθά το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς, αποτρέπει φλεγμονές που σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου, ενώ μπορεί να εξομαλύνει ακόμη και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
8 χλμ περίπου νότια της Καστοριάς και σε υψόμετρο 660 μ., υψώνεται το Άργος Ορεστικό . Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη μετά την Καστοριά.
”Άργος” σημαίνει πεδίον και η πρώτη φορά που συναντάμε τ’ όνομά του είναι στα ομηρικά έπη! Το προσωνύμιο ”Ορεστικόν ” αποδίδεται στον γιο του Αγαμέμνονα Ορέστη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορέστης, μετά τον φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, το έσκασε κυνηγημένος. Έφτασε στην περιοχή της Ορεστίδος κι εκεί έκτισε το Ορεστικόν Άργος. Υπάρχει όμως και η άποψη που θέλει το γένος των Ορεστών που κατοίκησαν την περιοχή να έδωσαν και τ’ όνομά τους εκεί.
Αργότερα το Άργος γέννησε τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Περδίκα, αλλά και τον Παυσανία, τον σωματοφύλακα και μετέπειτα δολοφόνο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου B’. Έτσι, κατέλαβε μία καίρια θέση στο πάνθεον των αιωνίων πόλεως της Μακεδονικής Δυναστείας και της ελληνικής επικράτειας αργότερα. Σήμερα αποτελεί έναν προορισμό, αρχαιολογικού, φυσιοδιφικού αλλά και ιδιαίτερου οικοτεχνικού ενδιαφέροντος.
Αν λάβουμε υπόψιν και την ορθολογική άποψη προέλευσης του ονόματός του που προήλθε από την ορεινή και βραχώδη επαρχία της Ορεστίδος, αντιλαμβανόμαστε την σημασία του τοπίου και σε παραγωγικό επίπεδο. Η λέξη ”άργος” σημαίνει παράλια πεδιάδα και το επίθετο Ορεστικόν σημαίνει το βραχώδες πεδίον. Το πεδίον το βραχώδες λοιπόν έμελλε να γίνει ένας γόνιμος τόπος με ιδαίτερα χαρακτηριστικά εδάφους που έθρεψε και θρέφει τις ρίζες των πιο ποιοτικών οσπρίων της Μεσογείου!
.