Ροβίτσα ή ρουβίτσα η Καλαματιανή! Η καλλιέργειά της στην Ελλάδα ανάγεται στην προϊστορική εποχή ενώ ξεκίνησε και πάλι πριν από μερικά χρόνια σαν ”απάντηση” στην επιταγή της εποχής για όλο και περισσότερα μεσογειακά προϊόντα.
Η ροβίτσα ετοιμάζεται χωρίς να χρειάζεται μούλιασμα . Την συναντούμε ως φαγητό μαγειρευτό σαν σούπα ή σαν σαλάτα με αρκετό κρεμμύδι, ρίγανη και λεμόνι που απογειώνουν την γεύση της!
Επίσης σερβίρεται ως pancakes για πρωινό, ως επιδόρπιο ή παγωτό για γλυκό. Τέλος, την βρίσκουμε ακόμη και με την μορφή πάστας ,κονιορτιοποιημένη, δηλαδή πουρέ!
Μικροί σπόροι, καταπράσινοι και γυαλιστεροί, δε θυμίζουν στην γεύση κανέναν άλλον ενώ οι συνθήκες καλλιέργειάς τους λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας των θρεπτικών τους συστατικών!
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΡΟΒΙΤΣΑ
Τα οφέλη της αναρίθμητα. Μια μερίδα παρέχει έως και το 80% της απαιτούμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέος, μιας ουσιαστικής βιταμίνης του συμπλέγματος Β που παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία δημιουργίας του DNA. Η βιταμίνη Β είναι επίσης απαραίτητη για τις εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες και τα παιδιά. Επίσης, περιέχει περίπου 28% πρωτεΐνη, όσο δηλαδή περιέχει και το κρέας και είναι ίσης διατροφικής αξίας.
Επίπλεον.από τις πιο βασικές της λειτουργίες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πως μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα αμινοξέων, ολιγοσακχαριτών και που περιέχει όχι μόνο καταπολεμούν τους όγκους αλλά προστατεύουν επίσης από βλάβες του DNA και την μετάλλαξη των κυττάρων. Ουσιαστικά, τα βιτεξίνη και ισοβιτεξίνη που περικλείει στους πολύτιμους μικρούς καρπούς της, απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, μειώνεται τ΄ οξειδωτικού στρες, που αποτελεί έναν από τους γενεσιουργούς παράγοντες του καρκίνου.
Κατά τ’άλλα, όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερόλης και στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Ακόμη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, στην απώλεια βάρους και μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, βοηθά στην εξισσορόπηση των ορμονών ενώ αυξάνει την ανοσία και προστατεύει από τις λοιμώξεις.
Τέλος, είναι εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία του δέρματος! Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει η ροβίτσα έχουν αντιγηραντικά οφέλη, καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι καλλιεργήθηκε στην Ινδία ήδη από το 1500 π.Χ., πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ασία και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και όλα αυτά φυσικά αφότου ξεκινήσει η καλλιέργειά σε μία μικρή πόλη της ελληνικής Μεσογείου, στην δική μας Καλαμάτα!