Το σησαμέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που παράγεται από το σουσάμι και θεωρείται από τα εκλεκτότερα έλαια. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική παγκοσμίως και παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία γι΄αυτό και είναι δημοφιλές και στην παραδοσιακή ιατρική σε πολλές χώρες.
Όταν μάλιστα συνδυαστεί με τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης τρούφας, το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό έλαιο για τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά οφέλη .
ΕΥΓΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΗΣΑΜΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα. Περιέχει επίσης καλά λιπαρά, βιταμίνη Κ και φυσικά βιταμίνη E που εξουδετερώνει τις αζωτούχες ελεύθερες ρίζες.
Εκπληκτικό είναι το γεγονός επίσης πως έχει φυσικό δείκτη προστασίας 3-4. Έτσι, μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κατά της ηλιακής ακτινοβολίας για το δέρμα και τα μαλλιά!
Η έκθλιψή του γίνεται με ψυχρή διαδικασία από τους καρπούς, χωρίς την χρήση μηχανικών μεθόδων και μόνο με τα χέρια ώστε να διατηρούνται ατόφια τα θρεπτικά συστατικά , το άρωμα και η γεύση του. Το χρώμα του είναι κίτρινο ή χρυσό και μαρτυρά πως προέρχεται απευθείας από το σουσάμι. Προέρχεται μάλιστα από το ελληνικό σουσάμι που θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως με τις πιο ποιοτικές ευεργετικές ιδιότητες.
Στην μαγειρική, χρησιμοποιείται ως επίγευση στα θαλασσινά και ιδίως στον αστακό και στις γαρίδες. Ακόμη ταιριάζει υπέροχα στο χοιρινό κρέας, στο κοτόπουλο και στις πράσινες σαλάτες.
Extra tip: Δοκιμάστε το με ρυζότο αλλά και όταν φτιάχνετε ή παραγγέλνετε σούσι. Χαρίζει μοναδική αίσθηση στον ουρανίσκο σας!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Οι Αρχαίοι Έλληνες, έχουν το σησαμέλαιο ως μία από τις πιο βασικές τροφές τους. Έτσι τουλάχιστον μας διαβεβαιώνει ο Αθηναίος στο δεκαπεντάτομο έργο του, ”δειπνοσοφιστές”. Ο Ιπποκράτης μας αποδεικνύει πως χρησιμοποιείται και ως φαρμακευτική ουσία όταν ο Ιπποφάντης υποστήριζε με πάθος πως το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενυδατική κρέμα για τις ρυτίδες! Ο Γαληνός το έδινε στις μητέρες που θηλάζουν για να συνεχίσουν χωρίς διακοπή τον θηλασμό ενώ ο Αριστοφάνης στην ”Ειρήνη” του, μιλάει για το σουσαμότυρο, ένα μείγμα τυριού και σησαμέλαιου!