Ta ζυμαρικά από δίκοκκο σιτάρι βασίζονται σε μία πανάρχαια συνταγή η οποία επανέρχεται όλο και πιο δυναμικά τα τελευταία χρόνια! Η καλλιέργεια της ζέας στον ελλαδικό χώρο, πηγαίνει πίσω για περισσότερα από 12.000 χρόνια. Αυτό φανερώνουν οι αποκαλύψεις από τις ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με ιστορικά κείμενα, οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου έτρωγαν δίκοκκο σιτάρι, προκειμένου να παραμείνουν ισχυροί και υγιείς.
O ξινός τραχανάς με αλεύρι Ζέας και βουβαλίσιο κεφίρ της ”Κερκίνης Γη” παρασκευάζεται μόνο από 100% αλεύρι δίκοκκου σίτου βιολογικής καλλιέργειας και ολικής άλεσης και προσθήκη κεφίρ από γάλα βουβαλιών ελευθέρας βοσκής. Η παραγωγή του έχει σαν βάση μόνο παραδοσιακές μεθόδους και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, αποκλειστικά από παραγωγούς της περιοχής της Κερκίνης Σερρών.
ΤΟ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΓΑΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στις Σέρρες και συγκεκριμένα στη Λίμνη Κερκίνη βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός νεροβούβαλων στην Ευρώπη. Το ανοσοποιητικό σύστημα των βουβαλιών είναι πολύ δυνατό και αυτό εξηγεί την υπερβολική ανθεκτικότητά τους στις ασθένειες. Αυτή τη φυσική τους άμυνα στις ασθένειες, την περνούν στα βουβαλάκια μέσω του γάλακτος, οπότε και στον άνθρωπο που το καταναλώνει.
Το βουβαλίσιο γάλα επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψωρίασης, εκζέματα, αλλεργίες και δυσανεξία στη λακτόζη. Το βουβαλινό ή βουβαλίσιο γάλα περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό, 40% περισσότερες πρωτεΐνες, 43% λιγότερη χοληστερόλη. Είναι πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφόρου, βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, Β12, τοκοφερόλης, Ω6 και Ω12 λιπαρών οξέων για τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΟΦΕΛΗ ΔΙΚΟΚΚΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Η κατανάλωση δίκοκκου σιταριού έχει συγκεκριμένα οφέλη για τον οργανισμό. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και περιέχει σημαντικά συστατικά, τα οποία το καθιστούν ανώτερο από τα άλλα σιτηρά. Το δίκοκκο σιτάρι είναι δύο φορές πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε σύγκριση με τα άλλα σιτηρά. Αποτελεί λοιπόν μια καλή επιλογή για τους πάσχοντες από διαβήτη. Επιπλέον, είναι δύο φορές πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη και διαθέτει μία υψηλή περιεκτικότητα του αμινοξέως λυσίνη και βιταμίνες Α, Β, C και Ε. Η λυσίνη είναι το συγκεκριμένο συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ένα στοιχείο κλειδί για βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα του είναι υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, έως 40% υψηλότερη σε σύγκριση με άλλα σιτηρά. Τέλος, έχει επίσης πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά εύπεπτο.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Η Κερκίνη , η περίφημη τεχνητή λίμνη γεμάτη με το νερό του ποταμού Στρυμόνα. Η Κερκίνη με τον προστατευμένο υδροβιότοπό της και την τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που φυλάει με προσοχή στο περιβάλλον της. Είναι χαρακτηριστικό πως στο δάσος της έχουν καταγραφεί πάνω από 620 είδη φυτών. Eπιπλέον, καταφύγιο εκεί βρίσκουν πάρα πολλά πτηνά, ακόμη και υπό εξαφάνιση και περισσότερα από 30 είδη ψαριών.
Η περιοχή στην στην οποία συναντάμε την λίμνη, ο Νομός Σερρών, είναι μία από τις πιο εύφορες περιοχές και ιδανικές για πολλές καλλιέργειες. Ιδιαίτερα οι καλλιέργειες του ρυζιού και των δημητριακών, καλύπτουν ένα τεράστιο μέρος της συνολικής παραγωγής της Ελλάδος. Η άριστη ποιότητα των αγροκαλλιεργειών είναι εμφανής και στην βιοκαλλιέργεια της ”Κερκίνης Γη”. Aποτελεί μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με στόχο τα καινοτόμα προϊόντα από αγνές πρώτες ύλες.
Και είναι αλήθεια πως ο στόχος της γνωρίζει επιτυχία μ’εξαιρετικό τρόπο. Τα βιολογικά προϊόντα της στην πλειοψηφία τους , είναι ιδανικά για χορτοφάγους , για παιδιά κι εγκύους. Και φυσικά, κερδίζουν την καρδιά και τους ουρανίσκους με την πολύχρωμη εμφάνιση και την αιφνιδιαστικά ωραία γεύση τους.