Η Κρήτη κρατά τα σκήπτρα ως η κοιτίδα του μεσογειακού πολιτισμού και ο ομφαλός της μεσογειακής διατροφής. Μία από τις εταιρείες που σέβονται και τιμούν αυτόν τον τίτλο, είναι και η Cretan Nectar. Μετά από έρευνες και πολλές προσπάθειες , προχώρησε στην δημιουργία εξαιρετικών προϊόντων που συνδυάζουν τις αγνές πρώτες ύλες με την ανάγκη για καινοτομία.
Η κλασική κρέμα Βαλσάμικο είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή συνταγή των Κρητών προγόνων μας . Δημιουργήθηκε για τους λάτρεις της σύγχρονης γαστρονομίας, αλλά και των αγνών πρώτων υλών. Πρόκειται για ένα γλυκόξινο άρτυμα με κρεμώδη υφή, που αναδεικνύει κάθε μαγειρική δημιουργία. Δοκιμάστε το σε πράσινες σαλάτες, ψητά λαχανικά και ποικιλίες τυριών. Μια γευστική πινελιά στη διακόσμηση κάθε πιάτου.
Με την κλασική της γεύση, η συγκεκριμένη βαλσαμική κρέμα μπορεί να μετατρέψει την θεωρητικά απλή κουζίνα σε εμπνευσμένη. Επίσης, μπορεί να διακοσμήσει απλές ή πολύπλοκες, αλμυρές ή γλυκές δημιουργίες. Χρησιμοποιώντας το, φέρνετε ένα άρωμα κρητικής κουλτούρας στην κουζίνα σας και στο τραπέζι σας.
ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΟΤΗΤΕΣ ΞΥΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το ξίδι αποτελεί μια εξαιρετική θεραπεία για τις ασθένειες που προκαλούν πόνο. Μας ανακουφίζει από ημικρανίες, ουρική αρθρίτιδα, χρόνια κόπωση και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, επουλώνει τα εγκαύματά μας, αν κάνουμε κομπρέσες ή αν το χρησιμοποιήσουμε απευθείας. Επιπλέον, διώχνει τον πονόλαιμο , σταματά τον λόξυγγα και απελευθερώνει την αναπνοή αν το αναμείξουμε με ζεστό νερό και κάνουμε γαργάρες. Ακόμη, επουλώνει τα τσιμπήματα από έντομα και ανακουφίζει το σώμα μας από πόνους. Οι μυϊκοί πόνοι, οι κράμπες και η κατακράτηση υγρών στα πόδια μας, φεύγουν μακριά αν το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και στο λουτρό μας! Τέλος, είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην ισορροπημένη διατροφή καθώς λειτουργεί λιποδιαλυτικά!
Το ξύδι στην συμπυκνωμένη του μορφή ως βαλσαμικό, έχει παρατηρηθεί πως λειτουργεί αντιοξειδωτικά κατά των ελευθέρων ριζών και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Το ξύδι μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Γι’ αυτό και τις θεραπευτικές του χρήσεις μιλά ο Ιπποκράτης, οι Βαβυλώνιοι, οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας. Φαίνεται πως η πώλησή του ως εμπορικό προϊόν ανάγεται περίπου 5000 χρόνια πριν.
Οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν πολύ στην μαγειρική τους και μάλιστα ήταν οι πρώτοι που το διαχώρισαν σε διαφορετικές ποικιλίες ανάλογα με το έδαφος που έδινε το σταφύλι!
Ετυμολογικά, η λέξη ”ξίδι” ‘η ”ξύδι” προκύπτει από την λέξη ”όξος” που στ’ αρχαία ελληνικά σημαίνει ξίδι. Ουσιαστικά πρόκειται για τ’ όξινο υγρό που προκύπτει από τη ζύμωση της αιθανόλης του κρασιού σε αιθανικό οξύ. Δεν προστίθεται ζάχαρη και η ζύμωση πραγματοποιείται απλά με την ζύμωση βακτηρίων.
Βαλσαμικό ονομάζεται το συμπυκνωμένο, αρωματικό ξύδι. Ετυμολογικά η λέξη έχει ελληνικές ρίζες ασχέτως αν το το συναντάμε περισσότερο με το λατινικό όνομα ΄΄balsamico”. Ακόμη και η λέξη ”βαλσαμικό” προέρχεται από το λατινικό balsamum δηλαδή από το ελληνικό ”βαλσαμόνιο” που σημαίνει θεραπευτικό.
Παρασκευάστηκε από μούστο σταφυλιών, αρχικά στην Ιταλία και κυρίως από γλυκά λευκά τοπικά σταφύλια. Η ιστορία θέλει την ανακάλυψή του να οφείλεται στην ανάγκη της παραγωγής ενός ”φαρμάκου” για τους βασιλιάδες και τους αυτοκράτορες!
Σήμερα, από ένα προϊόν πολυτελείας και για λίγους, έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα προϊόν που κατέχει την δική του θέση στην γαστρονομία, χαρίζοντας την δική του, ιδιαίτερη και γευστική, προσωπικότητα στα πιάτα μας!