Οι περίφημες ελιές της Αμφίσσης σε ξανθό χρώμα και με την προσθήκη βοτάνων! Γευστικά ξεχωρίζουν για την πεντανόστιμη, ζουμερή, ξανθιά και τραγανή σάρκα τους και το σχετικά μικρό κουκούτσι. Προσθέτοντας ρίγανη, θυμάρι και δενδρολίβανο, αποκτούν μία συγκλονιστική πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων που θυμίζει Ελλάδα!
Το σχήμα τους δεν είναι τόσο στρογγυλό όσο η κλασική ποικιλία της Αμφίσσης αλλά περισσότερο ωοειδές . Η υφή τους επίσης διαφέρει καθώς είναι πιο συνεκτική.Τέλος, η εικόνα τους μαγνητίζει το βλέμμα με τις ξανθοκόκκινες ανταύγειες που έχει βαφτεί η σάρκα τους.
Συλλέγονται από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο καρπός βρίσκεται σε μεσοπρώιμη κατάσταση. Έπειτα διατηρούνται φυσικά σε άλμη κι έτσι μπορούμε ν’απολαύσουμε την νοστιμιά τους καθ’όλη την διάρκεια του έτους!
Θα την βρείτε και με την όχι και τόσο επαινετική ονομασία ”κονσερβοελιά” λόγω του γεγονότος ότι αποτελούσε το πρώτο επιτραπέζιο είδος ελιάς που εξάγονταν. Ως εκ τούτου, κονσερβοποιούνταν για να παραμείνει φρέσκια κατά την μεταφορά της στα πέρατα του κόσμου. Η επίσημη ονομασία της είναι Olea Europa.
Πέρα από την Άμφισσα, την συναντάμε στο Πήλιο, στον Βόλο,στην Άρτα, στο Αγρίνιο,στην Στυλίδα και στην Λάρισα.
Η ποιότητά της είναι εξαιρετική και δικαιολογεί την μεγάλη απήχηση που έχει σε μικρούς και μεγάλους! Λόγω της λεπτής της φλούδας είναι ιδανική ακόμη και για μικρά παιδιά. Επιπλέον, τα θρεπτικά της συστατικά την καθιστούν υπερτροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, Β, Ε και Κ που είναι κατάλληληες για την πήξη του αίματος. Επίσης, ο σίδηρος, το φώσφορο, ο ψευαδάργυρος και το ασβέστιό της, συμβάλλουν καθοριστικά στην γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Ο ελαιώνας της Άμφισσας κατατάσσεται στους παλαιότερους ελαιώνες της χώρας μας με ιστορία 3000 ετών. Καταλαμβάνει μια έκταση 55.000 στρεμμάτων με περίπου 1.100.000 δέντρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι μεγάλης ηλικίας (περίπου το 70% των ελαιόδεντρων είναι ηλικίας άνω των 150 ετών).
Ιστορικά και μυθολογικά η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για επίσκεψη. Διαμέσου του Ελαιώνα διέρχεται το αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στο Μαντείο των Δελφών. Επίσης,κάτω από τη περιοχή του Χρισσού βρισκόταν στην αρχαιότητα ο Ιππόδρομος των Δελφών όπου διεξάγονταν τα Πύθια, αγώνες με πανελλήνια εμβέλεια. Στη σημερινή εποχή ένα μεγάλο μέρος του ελαιώνα αποτελεί τμήμα του δελφικού τοπίου και προστατεύεται από την UNESCO ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς.