Οι περίφημες ελιές της Αμφίσσης. Αυτές με την λεπτή κρούστα, την γεμάτη σάρκα και την ξυδάτη γεύση. Γνωστές επίσης και για το μεγάλο μέγεθός τους και την ολοστρόγγυλη όψη τους.
Η διαφορά τους με την κλασική αγαπημέη ξυδάτη γεύση που έχουν όλον τον χρόνο, είναι πως πρόκειται για άγουρες ελιές που συλλέγονται πρώιμα και δεν ακολουθούν την διαδικασία ωρίμανσής τους. Παραμένουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου άγουρες, πρώιμες και χωρίς πολύ αλάτι ώστε να μην χάσουν την υπέροχη πικράδα τους που τόσο μας λείπει το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου.
Θα την βρείτε και με την όχι και τόσο επαινετική ονομασία ”κονσερβοελιά” λόγω του γεγονότος ότι αποτελούσε το πρώτο επιτραπέζιο είδος ελιάς που εξάγονταν . Ως εκ τούτου, κονσερβοποιούνταν για να παραμείνει φρέσκια κατά την μεταφορά της στα πέρατα του κόσμου. Η επίσημη ονομασία της είναι Olea Europa.
Πέρα από την Άμφισσα, την συναντάμε στο Πήλιο, στον Βόλο,στην Άρτα, στο Αγρίνιο, στην Στυλίδα και στην Λάρισα.
Η ποιότητά της είναι εξαιρετική και δικαιολογεί την μεγάλη απήχηση που έχει σε μικρούς και μεγάλους! Λόγω της λεπτής της φλούδας είναι ιδανική ακόμη και για μικρά παιδιά. Επιπλέον, τα θρεπτικά της συστατικά την καθιστούν υπερτροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, Β, Ε και Κ που είναι κατάλληληες για την πήξη του αίματος. Επίσης, ο σίδηρος, το φώσφορο, ο ψευαδάργυρος και το ασβέστιό της, συμβάλλουν καθοριστικά στην γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού.
Οι μαύρες ελιές Αμφίσσης μας δίνουν και ελαιόλαδο, πιο σκούρο στο χρώμα, πιο γεμάτο στη γεύση και πιο δυνατό στο άρωμα που δίνει στα φαγητά και στις σαλάτες μας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Ο ελαιώνας της Άμφισσας κατατάσσεται στους παλαιότερους ελαιώνες της χώρας μας με ιστορία 3000 ετών. Καταλαμβάνει μια έκταση 55.000 στρεμμάτων με περίπου 1.100.000 δέντρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι μεγάλης ηλικίας (περίπου το 70% των ελαιόδεντρων είναι ηλικίας άνω των 150 ετών).
Ιστορικά και μυθολογικά η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για επίσκεψη. Διαμέσου του Ελαιώνα διέρχεται το αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στο Μαντείο των Δελφών. Επίσης,κάτω από τη περιοχή του Χρισσού βρισκόταν στην αρχαιότητα ο Ιππόδρομος των Δελφών όπου διεξάγονταν τα Πύθια, αγώνες με πανελλήνια εμβέλεια. Στη σημερινή εποχή ένα μεγάλο μέρος του ελαιώνα αποτελεί τμήμα του δελφικού τοπίου και προστατεύεται από την UNESCO ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς.