Από τα Λασιθιώτικα βουνά και προϊόν συλλογής κυρίως από τις πέτρινες κοιλάδες της Σητείας, το Elasion ξεχωρίζει για τα εκπληκτικά του οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Εξάγεται μόνο με χρήση μηχανικών μεθόδων και με εν ψυχρώ έκθλιψη. Σε πρακτική συσκευασία των 5 λίτρων.
Χαρακτηριστικά ελαιολάδου:
-
κορωνέικη ποικιλία
-
οξύτητα <0.8
-
εξαγωγή εν ψυχρώ
-
μόνο με μηχανικές μεθόδους
-
φρουτώδες άρωμα
-
πικάντικη αίσθηση
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ανα 100 ml (91,6 γρ.)
- Ενέργεια 3450 kJ / 824 kcal
- Συνολικά Λιπαρά 91,6 γρ.
- Κορεσμένα Λιπαρά 12,6 γρ.
- Πολυακόρεστα Λίπη 6,8 γρ.
- Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 72,2 γρ.
- Χοληστερίνη 0 mg
- Νάτριο 0 mg
- Σύνολο υδατανθράκων 0 mg
- Πρωτεΐνη 0 mg
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Το ελαιόλαδο στην Κρήτη φέρει μακριά ιστορία, τόση όση είναι και ή ιστορία του ίδιου του νησιού! Λένε πως οι Μινωίτες ξεκινούσαν τον Νοέμβριο το μάζεμα της ελιάς και όταν έφτανε Νοέμβριος και οι πολύ ώριμοι καρποί έπεφταν πια από μόνοι τους, σταματούσαν. Άντρες, γυναίκες και παιδιά συμμετείχαν σ’ αυτήν την συλλογική δραστηριότητα που αποτελούσε κι έναν βαθύ συνεκτικό δεσμό ανάμεσα στα μέλη της τοπικής μινωικής κοινωνίας. Είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική η εικόνα των Κρητών που συγκεντρώνονται γύρω από το ιερό δέντρο της ελιάς όχι απλά για να μαζέψουν τους καρπούς της αλλά για να δημιουργήσουν μια αέναη κοινωνικοοικονομική, λατρευτική, εθιμική αλλά και καλλιτεχνική πραγματικότητα.
Τα ψηλά κλαδιά τα ράβδιζαν οι άντρες ενώ γυναίκες και παιδιά μάζευαν τις ελιές στα σεντόνια που είχαν απλώσει στο πολύ καλά καθαρισμένο χώμα. Εκεί, στους ελαιώνες, γινόταν και η πρώτη εν ψυχρώ έκθλιψη του ελαιολάδου. Μινωικά δοχεία όπου φύλαγαν το λάδι, βρέθηκαν στις αποθήκες των ανακτόρων. Τα συγκεκριμένα δοχεία μοιάζουν εξαιρετικά με αυτά, που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι Κρήτες. Ολόκληρη δε κοινωνικοοικονομική, λατρευτική, εθιμική αλλά και καλλιτεχνική πραγματικότητα δημιουργήθηκε γύρω από το ιερό δέντρο.
Λέγεται πως οι Μινωίτες βασιλιάδες είχαν μια καθημερινή συνήθεια η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους Έλληνες αλλά και από τους μύστες του καλού ελαιολάδου ανά τον κόσμο. Έπιναν κάθε πρωί, μια γουλιά ωμό ελαιόλαδο αμέσως μόλις ξυπνούσαν . Έτσι εξασφάλιζαν την μακροζωία τους αλλά και την νεότητά τους καθώς εφοδίαζαν τον οργανισμό τους με πολύτιμες πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε.