Οι αγαπημένες μας φάβες, μαζί! Η πράσινη από αρακά που μας γεμίζει με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, με την, ομολογουμένως πιο εύγευστη, κίτρινη από λαθούρι! Μία πανδαισία γεύσεων, βιταμινών και χρωμάτων, στο πιάτο μας!
Την πράσινη, την ονομάζουν στην Πόλη απλά ”πράσινη φάβα ” και στην Γαλλία ΄΄πουρέ αρακά΄΄. Την κίτρινη την ονομάζουν μόνο ”φάβα” καθώς στα Λατινικά ”faba” λέγεται το κουκί και όντως η κίτρινη μορφή της προέρχεται από ένα είδος κουκιού, το λαθούρι.
Σε αυτό το πιάτο ταιριάζει ιδανικά χυμός εσπεριδοειδούς (προτιμήστε λεμόνι ή πορτοκάλι) , ελαιόλαδο και καραμελωμένα κρεμμύδια! Συνοδεύει εξαιρετικά τα ψάρια, είτε πρόκειται για τηγανητά είτε για ψητά.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΑΒΑ
Σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά συστατικά της, είναι πλούσια σε μαγνήσιο που βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της μνήμης, και σε φυλλικό οξύ. Επιπλέον, μόλις τα 100γρ. πράσινης φάβας μπορούν να μας εφοδιάσουν με 40% της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών:
Κάλιο : 910 mg,
Σίδηρο : 5,4 mg
Αξίζει ν’αναφερθεί πως η μεγάλη περιεκτικότητά της σε πρωτεϊνες την καθιστούν ως το καλύτερο υποκατάστατο του κρέατος τόσο για τις περιόδους νηστείας όσο και για όσους ακολουθούν εν γένει χορτοφαγική διατροφή. Τέλος, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μόλις 1g για ένα πιάτο πράσιΝης φάβας. Έτσι, κατατάσσεται στις ιδανικές τροφές ενός υγιεινού διατροφολογίου.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΦΑΒΑ
Σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά συστατικά της, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β1(θειαμίνη) που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και για τον μεταβολισμό μας,
Ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε σίδηρο και βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στο αίμα μας . Επίσης, 1/4 του φλιτζανιού φάβα, εφοδιάζει τον οργανισμό, με 10 έως 19%, της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας χαλκού . Αυτή η ποσότητα βοηθά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην προφύλαξη των αιμοφόρων αγγείων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες φωσφόρου και μαγνησίου που βοηθούν στην διατήρηση της υγείας των οστών. Επίσης, περιέχει και κάλιο που βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Τέλος, η φάβα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως. Περίπου ¼ της κούπας φάβα μπορεί να μας εφοδιάσει με 20% της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών. Αποτέλεσμα είναι να υποστηρίζεται σημαντικά η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η λειτουργία της καρδιάς. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή τους και στην διαχείριση του βάρους και στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Όταν ο Αισχύλος στις τραγωδίες του και ο Αριστοφάνης στις κωμωδίες του, ήθελαν να μιλήσουν για ένα κατώτερο φαγητό, χρησιμοποιούσαν την λέξη φάβα ! Γευστικά και εμφανισιακά πάντως, το αντίστοιχο πιάτο της φάβας στην Αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν ΄΄Έτνος ΄΄ και ουσιαστικά ήταν χυλός από όσπρια. Μάλιστα υπήρχαν έτνοι από κουκιά (΄΄Κυάμινον έτνος΄΄) , από φακές (”φάκιον έτνος”) και φυσικά από λαθούρι έτνος ( ”λαθούριον έτνος”). Στο πέρασμα των ετών, των λαών και των πολιτισμών πολλά πράγματα έχουν αλλάξει . Ως φάβα πλέον ονομάζουμε μόνο εκείνη που προέρχεται από λαθούρι ή από μπιζέλι . Και φυσικά, η κατάταξή της στο συλλογικό διατροφικό συνείδητο μόνο κατώτερη δεν είναι!