Τ’ αρωματικά φυτά της Κρήτης καλλιεργούνται, συλλέγονται, επεξεργάζονται και συσκευάζονται μ’ έναν μοναδικό τρόπο από την cretan life ώστε να κρατούν καλά φυλαγμένα όλη την παράδοση και την αρωματική ποικιλία της κρητικής γης, Έτσι, η ελληνική γαστρονομία διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την ποιότητά της, μπορεί να ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μεταφέροντας όλη την νοστιμιά της Κρήτης!
Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα, ένα μπαχαρικό ιατρός για τον οργανισμό. Διάσημος τόσο για την ιδιαίτερη γεύση που προσδίδει στα φαγητά μας όσο και για τ’ αναρίθμητα οφέλη στον οργανισμό μας.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
1.Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες : Ο κουρκουμάς μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών. Πέρα από την καταπολέμηση, μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην πρόληψη αυτών που προκαλούν ασθένειες. Καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, Αλτσχάιμερ και μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να βρουν έναν σημαντικό εχθρό στην κατανάλωση κουρκουμά. Οι φλεγμονές μάλιστα ελέγχονται σε μοριακό επίπεδο καθώς η κουρκουμίνη είναι βιοδραστική ουσία.
2.Αντιοξειδωτικές ιδιότητες : O κουρκουμάς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, μπορεί να καταπολεμήσει τόσο την πρόληψη από ασθένειες όσο και την γήρανση!
3. Σύμμαχος του εγκεφάλου. Συμβάλλει αποτελεσμάτικά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθά στην νευρολογική λειτουργία και στην πρόληψη της κατάθλιψης και του Αλτσχάιμερ!
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Ο κουρκουμάς μας έρχεται από την Ινδία , κάτι που φανερώνεται και από την ονομασία του. Τ’ όνομά του προέρχεται από την λατινική ονομασία του φυτού,curcuma longa και αυτό με την σειρά του από την αραβική. Στ’ αραβικά, kurkum σημαίνει σαφράν. Οι Άγγλοι προτιμούν την λέξη tumeric από το ”terra merita” που σημαίνει αξιέπαινη γη.
Από τους Ινδούς λοιπόν, μέχρι τους Κινέζους και τους Θιβετιανούς, ο κουρκουμάς αποτελεί ένα μπαχαρικό που έχει πρωταγωνιστική θέση στην παραδοσιακή ιατρική. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία του πεπτικού και ηπατικού συστήματος, της αρθρίτιδας, του πυρετού και των φλεγμονών.
Στην αρχαία Ελλάδα, ο κουρκουμάς είχε πιο ”καλλιτεχνικό” ρόλο. Τον χρησιμοποιούσαν για να βάφουν τα ρούχα τους! Συνήθεια που επεβίωσε μέχρι και τον Μεσαίωνα όπου τον αναμείγνυαν με το λουλακί για να πετύχουν το πράσινο χρώμα!