Aπό την γραφική Καλαμαύκα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Κρήτης, μας έρχεται το Σμάρι. Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι που κρατά την ποιότητά του σε υψηλά επίπεδα καθώς είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν. Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο , ενώ η κρυστάλλωσή του πραγματοποιείται σε διάστημα 6 έως 18 μηνών.
Είναι πολυβραβευμένο και όχι άδικα. Όλη η διαδικασία της μικρής, οικογενειακής παραγωγής του γίνεται με γνώμονα την αγάπη και τον σεβασμό.
Το άρωμα και η γεύση του είναι έντονη. Τόσο που πολλές φορές νιώθουμε μία αίσθηση καψίματος, αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσής του σε φρουκτόζη!
Επιπλέον, η ιδιαιτερότητα του εδάφους της Ιεράπετρας που χαρακτηρίζεται από ενδημική βλάστηση συμβάλλει στην παραγωγή ενός εκπληκτικού μελιού και από άποψης θρεπτικών συστατικών.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Το θυμαρίσιο μέλι είναι γεμάτο τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη αλλά και στην καταπολέμηση και λοιμωδών παθήσεων. Επίσης, διασφαλίζει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος ενώ ομαλοποιεί και την λειτουργία της αναπνευστικής μας οδού. Τέλος, είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Στην Αρχαία Ελλάδα, η λατρεία για το μέλι έχει αποτυπωθεί με πάθος και συγκίνηση. O Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, υμνεί την ευεργετική επίδραση του «οινόμελου» στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Πυθαγόρας διαπιστώνει μ’ έκπληξη ότι το μέλι μας ξεκουράζει, ενώ ο Δημόκριτος γράφει για την μακροζωία εξαίροντας το θαυματουργό μέλι!
Σε ό,τι αφορά την κρητική μελισσοκομία,η Κρήτη γεννήθηκε μαζί με το μέλι! Τα πρώτα μελίσσια απαντώνται από τη Μινωική εποχή, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Κατά τις ανασκαφές στην Φαιστό, ανακαλύφθηκαν πήλινες κυψέλες της εποχής των ανακτόρων που χρονολογούνται περίπου στα 3.400 π.Χ. Χρονολογικά, πρόκειται για πολύ πριν την Ομηρική Εποχή, δηλαδή για την Νεολιθική! Την ίδια εποχή, ήρθε ξανά στο φως μετά από χιλιάδες χρόνια, το περίφημο χρυσό κόσμημα της Κνωσού, όπου δύο μέλισσες κρατούν μια κηρήθρα.
Από τον Γλαύκο, τον γιο του Μίνωα και της Κρήτης,που πνίγηκε σε πιθάρι γεμάτο με μέλι, κυνηγώντας ένα ποντίκι και αναστήθηκε από τον μάντη Πολύιδο με τη βοήθεια ενός μαγικού βοτάνου μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί πολλά . Πολλά χρόνια πέρασαν, πολλά προϊόντα διατροφής έχουν μπει στην ζωή μας. Και χωρίς αμφιβολία, πολλές παραδοσιακές, διατροφικές συνήθειες ετών κλυδωνίζονται. Ένα όμως είναι σίγουρο : το δώρο της ευφυούς μέλισσας θα θεωρείται πάντα το νέκταρ όχι μόνο των θεών αλλά και των ανθρώπων!