Τ’αρωματικά φυτά καλλιεργούνται, συλλέγονται, επεξεργάζονται και συσκευάζονται μ’έναν μοναδικό τρόπο από την cretan life ώστε να κρατούν καλά φυλαγμένα όλη την παράδοση και την αρωματική ποικιλία της γης, Έτσι, η παγκόσμια γαστρονομία διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την ποιότητά της, μπορεί να ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μεταφέροντας όλη την νοστιμιά της!
To αλεσμένο μπαχάρι είναι διάσημο για την γεύση του , το άρωμά του και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΠΑΧΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το μπαχάρι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, αν εξαιρέσει κανείς το γαρύφαλλο που βρίσκεται στην κορυφή της ποσόστοσης σε αντιοξειδωτικά, το μπαχάρι μπορεί ν΄αποδειχθεί σ’έναν εξαιρετικό σύμμαχο της υγείας μας.
Αρχικά, έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα της πίεσης. Έπειτα, είναι εξαιρετικό για την χώνεψη καταπολεμώντας πόνους και δυσπεψίες.
Σε ό,τι αφορά τους σωματικούς πόνους, χρησιμοποιείται ως αναισθητικό σε αλοιφές ή έμπλαστρα. Έτσι, λειτουργεί αναισθητικά για ρευματοπάθειες, νευραλγίες, πονοκεφάλους, ακόμη και πονόδοντους!
Τέλος, το αιθέριο έλαιο από μπαχάρι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης, της κούρασης και της πεσμένης διάθεσης.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Το πιο πολυσχιδές μπαχαρικό, το μπαχάρι! Είναι κράμα γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδου και κανέλας, κάτι που είνα εμφανές τόσο στο άρωμα όσο και στην πικάντικη γεύση του. Ο Χριστόφορος Κολόμβος είναι αυτός που μας το σύστησε. Κατά την διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του στον Νέο Κόσμο, το συνάντησε στο νησί της Τζαμάικα. Του έκανε εντύπωση που έμοιαζε με μεγάλο πιπέρι! Χωρίς δισταγμό, το έβαλε στις αποσκευές του και το έφερε στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο. Από εκεί κι έπειτα και ιδίως από τον 16 αιώνα και μετά, πρωτοστατεί στις μεσογειακές κουζίνες.
Ακόμη και σήμερα, βασική πηγή που τροφοδοτεί τον κόσμο με μπαχάρι είναι η Καραϊβική και ιδιαίτερα η Τζαμάικα. Η συνήθης τακτική της συλλογής του είναι να κόβεται πριν καλά─καλά ωριμάσει . Έπειτα, απλώνεται στον ήλιο, αποξηραίνεται και είναι έτοιμο να χαρίσει στα πιάτα μας το ξεχωριστό του άρωμα.
Στην ελληνική συλλογική μνήμη, έχει συνδεθεί με την πολίτικη κουζίνα. Οι νοικοκυρές της Σμύρνης ─και όχι μόνο ─ το έριχναν πάντα στα φαγητά και στις σάλτσες τους. Έτσι εξασφάλιζαν και την ιδιαίτερη γεύση αλλά και την εύκολη χώνεψη των ─ομολογουμένως ─ δυνατών φαγητών τους!
.