Η πιο διάσημη ελιά του κόσμου σε μορφή πάστας! Ένα άλειμμα εκπληκτικής γεύσης που κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς με την ελαφριά πικάντικη και ξυδάτη αίσθηση που αφήνει στο στόμα και κρύβεται πίσω από την καστανόμαυρη όψη! Την προσθέτουμε στην σαλάτα μας, στις πίτσες και τα ζυμαρικά μας ή την απολαμβάνουμε σαν γρήγορο σνακ αν την απλώσουμε σε μία φέτα ζεστό, ζυμωτό ψωμί!
Σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά συστατικά της είναι τόσο πολλά και τέτοιας δυναμικής που την κατατάσσουν ανάμεσα στους διατροφικούς θησαυρούς! Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Γενικά,οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Επιπλέον,τα ιχνοστοιχεία κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο που συντηρούνται σε άλμη, περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Εν γένει, περιέχει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με το ελαιόλαδο. Καταναλώστε τες καθημερινά και θα δείτε τεράστια οφέλη στον οργανισμό σας!
Extra tip: Μεταφέρεται με ευκολία ακόμη και σε μακρινά ταξίδια σε καλά ασφαλισμένο δοχείο
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Το ελαιόδεντρο της Καλαμάτας έχει ανακηρυχθεί από το 1980 σε ”Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης” , σε μία προσπάθεια του ελληνικού κράτους ν’αναγνωριστεί η ιδιαίτερη σημασία του ως στοιχείο της κληρονομικής μας παράδοσης.
Ιστορικά, η καλλιέργεια της ελιάς υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από 7.000 χρόνια. Οι έρευνες παρουσιάζουν απολιθώματα ελιάς στον ελληνικό χώρο με την εντυπωσιακή ηλικία των 50.000 – 60.000 ετών. Σύμφωνα με τον μύθο,η θεά Αθηνά, για να ευχαριστήσει τους κατοίκους της πόλης της Αθήνας οι οποίοι έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλη τους, έκανε το πιο πολύτιμο δώρο: την πρώτη ελιά. Στην Ακρόπολη γεννήθηκε το πρώτο ελαιόδεντρο , κοντά στον ναό της. Έτσι, σηματοδότησε την αρχή της καλλιέργειας και συλλογής της ελιάς και του λαδιού της κλασικής Αθήνας. Στην Ακαδημία φυτεύθηκαν 12 ιερές ελιές και ο ιερός ελαιώνας τροφοδοτούσε με λάδι ως έπαθλο στους νικητές των Παναθηναίων.
Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τις ελιές Καλαμών, παλυνολογικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο (1600-1100 π.Χ.) γίνεται εντατική καλλιέργεια ελαιόδενδρων στη Μεσσηνία. Ακόμη παλαιότερα ευρήματα πυρήνων ελιάς (κουκουτσιών) ανάγονται σχεδόν σε μία χιλιετία νωρίτερα ,καθώς χρονολογούνται από την εποχή της Μινωικής Κρήτης.
Η ελιά Καλαμών ανήκει στην οικογένεια Oleaceae και η βοτανική ονομασία της είναι Olea europaea. Ένα από τα χαρακτηριστικά των ειδών του γένους Olea sp. είναι η μακροζωία τους που μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 χρόνια. Μάλιστα δε σταματά ή μειώνεται η παραγωγικότητα αυτών των δένδρων στην πορεία των ετών. Θεωρείται η μάνα της ελιάς και ονομάζεται αλλιώς Αετονυχιά Καλαμών. Πώς αλλιώς από την στιγμή που το επιμήκες σχήμα του ωοειδούς καρπού της μοιάζει με νύχι αετού;;