Το «Περιέλαιον» είναι ένα μοναδικό εξαιρετικά παρθένο, αφιλτράριστο ελαιόλαδο. Προέρχεται από ελαιώνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσσαράς στην Νότιο Κρήτη. Η περιοχή της Μεσσαράς, πέρα από τους δυο πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, την Φαιστό και την Γόρτυνα αλλά και τα Μάταλα, φιλοξενεί και μία μεγάλη πεδιάδα γεμάτη μ’ ελαιόδεντρα. Η μορφολογία του εδάφους και οι ιδανικές καιρικές συνθήκες δημιουργούν το καλύτερο υπόβαθρο για την καλλιέργεια προικισμένων δέντρων που μας χαρίζουν ένα ελαιόλαδο μοναδικό. Φρεσκότατο, χρυσοπράσινο με υπέροχη γεύση και άρωμα!
Χαρακτηριστικα ελαιολΑδου:
- χαμηλή οξύτητα <0.3
- εξαγωγή εν ψυχρώ
- μόνο με μηχανικές μεθόδους
- φρουτώδες άρωμα
- πικάντικη αίσθηση
Κατά την δαιδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, οι καρποί επιλέγονται προσεκτικά ώστε να είναι άγουροι. Σε .ο,τι αφορά την ποικιλία τους, είναι αποκλειστικά η κορωνέικη. Οι ελιές μαζεύονται και συλλέγονται σε σακιά γιούτας σε δροσερό μέρος. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η φρεσκάδα του καρπού μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλέθεται την ίδια μέρα της συλλογής του και μεταφέρεται την τελευταία στιγμή στο ελαιοτριβείο. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η μη ελεγχόμενης φύλαξης του ελαιόκαρπου.
Έπειτα, η αποθήκευση του ελαιολάδου γίνεται σε ανοξείδωτες μικρές δεξαμενές των 500 λίτρων ή των 1000 λίτρων. Εκεί, διαχωρίζεται το λάδι βάση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει την κορυφαία ποιότητα καθώς γίνεται διαχωρισμός της παραγωγής. Η γεύση και τ΄ άλλα χαρακτηριστικά αξιολογούνται κοντά και κατά την περίοδο της ελαιοσυλλογής.
Τέλος, το ελαιόλαδο δε φιλτράρεται, Παραμένει ωστόσο πεντακάθαρο από την καθίζηση, διατηρώντας όλα τα ωφέλιμα στοιχεία του αναλλοίωτα.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Το ελαιόλαδο στην Κρήτη φέρει μακριά ιστορία, τόση όση είναι και ή ιστορία του ίδιου του νησιού! Λέγεται πως οι Μινωίτες ξεκινούσαν τον Νοέμβριο το μάζεμα της ελιάς και όταν έφτανε Νοέμβριος και οι πολύ ώριμοι καρποί έπεφταν πια από μόνοι τους, σταματούσαν. Άντρες, γυναίκες και παιδιά συμμετείχαν σ’ αυτήν την συλλογική δραστηριότητα που αποτελούσε κι έναν βαθύ συνεκτικό δεσμό ανάμεσα στα μέλη της τοπικής μινωικής κοινωνίας. Είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική η εικόνα των Κρητών που συγκεντρώνονται γύρω από το ιερό δέντρο της ελιάς όχι απλά για να μαζέψουν τους καρπούς της αλλά για να δημιουργήσουν μια αέναη κοινωνικοοικονομική, λατρευτική, εθιμική αλλά και καλλιτεχνική πραγματικότητα.
Τα ψηλά κλαδιά τα ράβδιζαν οι άντρες ενώ γυναίκες και παιδιά μάζευαν τις ελιές στα σεντόνια που είχαν απλώσει στο πολύ καλά καθαρισμένο χώμα. Εκεί, στους ελαιώνες, γινόταν και η πρώτη εν ψυχρώ έκθλιψη του ελαιολάδου. Μινωικά δοχεία όπου φυλασσόταν το λάδι, βρέθηκαν στις αποθήκες των ανακτόρων που μοιάζουν με αυτά, που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι Κρήτες. Ολόκληρη δε κοινωνικοοικονομική, λατρευτική, εθιμική αλλά και καλλιτεχνική πραγματικότητα δημιουργήθηκε γύρω από το ιερό δέντρο.
Λέγεται πως οι Μινωίτες βασιλιάδες είχαν μια καθημερινή συνήθεια η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους Έλληνες αλλά και από τους μύστες του καλού ελαιολάδου ανά τον κόσμο. Έπιναν κάθε πρωί, μια γουλιά ωμό ελαιόλαδο αμέσως μόλις ξυπνούσαν . Έτσι εξασφάλιζαν την μακροζωία τους αλλά και την νεότητά τους καθώς εφοδίαζαν τον οργανισμό τους με πολύτιμες πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε.