Από ένα μικρό ορεινό χωριό των Γρεβενών, από την Ροδιά, έρχεται το τσάι του βουνού ”Ροδιάς Γρεβενών”. Φυτεύεται από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο ενώ η συλλογή του γίνεται κυρίως τον Ιούλιο,όταν έχει ανθίσει πλήρως.
Καλλιεργείται με μεράκι και αγάπη αλλά κυρίως με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Με αυτόν τον τρόπο, κρατά όλα τα θρεπτικά του συστατικά αναλλοίωτα, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας του οργανισμού μας.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΣΑЇ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το τσάι του βουνού, ο περίφημος σιδερίτης, είναι ένα αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό ρόφημα. Μπορείτε να το καταναλώσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να προκαλεί υπερδιέργεση καθώς η ποσόστοσή του σε τεΐνη είναι μηδαμινή. Επίσης, θεωρείται αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες με πολύ θετική επίδραση στο Alzheimer. Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες δρουν ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή καρκινικής πάθησης. Επιπλέον,διεγείρει τον εγκέφαλο και τους μύες, ενώ είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και κατά της εμφάνισης καταρράκτη! Αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για προϊόν χωρίς επιπλέον γεύσεις και πρόσθετα, τότε η ιαματική του δράση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητη!
Extra tip : Βοηθήστε τον σίδηρο που περιέχει το ρόφημα ν’ απορροφηθεί πιο εύκολα από τον οργανισμό σας συνδυάζοντάς το με μία φέτα πορτοκάλι!
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Πρόκειται είναι ένα από τα πιο αγαπητά και διαδεδομένα βότανα της ελληνικής υπαίθρου, που καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Η πρώτη του καλλιέΤγεια εντοπίζεται στο ομώνυμο βουνό, το βουνό ”σιδηρίτης”.
Ο Διοσκουρίδης αναφέρει το τσάι του βουνού με το όνομα “σιδηρίτης”, καθώς οι σύγχρονοί του πίστευαν ότι το φυτό ήταν αποτελεσματικό κατά των πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια αντικείμενα, κατά τη διάρκεια των αναρίθμητων μαχών της αρχαιότητας.
Γι’ άλλους, το όνομα χαρακτήριζε τους βλαστούς του φυτού. Οι βλαστοί είχαν σέπαλα που έμοιαζαν οπτικά με την σιδερένια αιχμή του δόρατος. Κάποιοι εικάζουν πως η ονομασία προέρχεται απλούστατα από την περιεκτικότητα του βοτάνου σε σίδηρο.