100% φυσικό σαπούνι από κρητικό ελαιόλαδο, νερό και αλάτι. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και αποτελεί τον πιο αγνό τρόπο προσωπικής φροντίδας, απαλλαγμένο από χημικά και άλλα πρόσθετα. Το άρωμα πορτοκαλιού, δροσίζει, καθαρίζει τις σκέψεις μας, φέρνει στον νου τα νησιά μας με τους απέραντους πορτοκαλεώνες.
ΙΣΤΟΡΙΑ ”ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Η πρώτη αρχαιολογική μαρτυρία του σαπουνιού ανάγεται στην Βαβυλώνα. Εκεί, στην αρχαία αγορά εμφανίστηκε για πρώτη φορά ένας είδος καλλυντικού− καθαριστικού που έμοιαζε με την πλάκα του σαπουνιού.
Από το 2800 π.Χ., και την Βαβυλώνα , μεταφερόμαστε στην αρχαία Λέσβο. Λέγεται πως τότε το σαπούνι πήρε και τ’όνομά του από την προστάτιδα του νησιού, την ποιήτρια Σαπφώ.(Σαπφώ˃σαπούνι.) Σύμφωνα με τον μύθο, οι γυναίκες του νησιού, πλένοντας τα ρούχα στο ποτάμι, παρατήρησαν κάτι αξιοπερίεργο. Είδαν μ΄έκπληξη πως τα ζωικά υπολείμματα, μαζί με τα λίπη από τα ζώα που έκαιγαν ως θυσίες στα αρχαία ιερά κοντά στο ποτάμι, παράσερναν τις στάχτες και σχημάτιζαν ένα κίτρινο ρυάκι που κατέληγε στο ποτάμι. Τις μέρες που το κιτρινόχρωμο ρυάκι έπεφτε στο ποτάμι, τα ρούχα πλένονταν καλύτερα.
Στην Ιταλία του Νότου και συγκεκριμένα στην Νάπολη του 6ου αιώνα, η σαπωνοποιία αρχίζει να καθιερώνεται ως πολυτελές είδος. Και μάλιστα, όχι μόνο ως είδος πολυτελείας αλλά και ως τμήμα της βασιλικής περιουσίας! Στην Γαλλία και την Μασσαλία της, τα σαπούνια αποκτούν την μεγάλη τους φήμη για τον εξαιρετικό αφρό τους. Όμως και το αγνό άρωμά τους και το υπέροχα καθαρό τους χρώμα τα κάνει μοναδικά! Μοναδικά και τα μόνα που μπορούν να συναγωνιστούν σε ποιότητα και μεράκι στην παραγωγή τους αυτά της Κρήτης μας! Την εποχή μάλιστα της καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Γαλλία, τα σαπούνια της Μασσαλίας στερούνται την πρώτη ύλη της παραγωγής τους και είναι η Κρήτη που προσφέρει το λάδι της ως εξαγώγιμο προϊόν για να εξομαλύνει την κατάσταση.
ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ
Σε ό,τι αφορά την ίδια παραγωγή, η Κρήτη με την μακραίωνη αρχαία ιστορία, καλύπτει με τόνους σαπουνιών τις εξαιρετικά μεγάλες καλλωπιστικές ανάγκες των γυναικών της μινωικής αλλά και της ύστερης εποχής. Άλλωστε, όταν μιλάμε για σαπούνι και μάλιστα κρητικό, ξέρουμε πως πίσω από το προϊόν κρύβεται μία ολόκληρη κουλτούρα. Κρύβεται ουσιαστικά η πρώτη ανακύκλωση ιστορικά (καθώς χρησιμοποιείται το λάδι που έχει μείνει στον πάτο των βαρελιών και δεν θέλουν να το χαραμίσουν). Ξεδιπλώνονται τέλος, οι παραδοσιακές ευφάνταστες συνταγές της Κρήτης και κυρίως η συλλογική δραστηριότητα της παρασκευής του καθώς συγκεντρώνονταν και συγκεντρώνονται οι γυναίκες κάθε εποχής σαν μία δραστηριότητα πολιτισμού. Σαν ένα άλλο γλέντι, με μουσική και χορό, σαν ένα άλλο ρακοκάζανο, οι γυναίκες μαζεύονταν για να τιμήσουν τον τόπο τους, το λάδι τους, το μεράκι τους!