O αρωματικός βασιλικός της Ελλάδος, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό βότανο της ελληνικής γης. Είναι το ”πικάντικο” βότανο που συναντάται σε πολυάριθμες διαφορετικές ποικιλίες και με πολλές διαφορετικές γεύσεις. Μπορεί λοιπόν ν’απαντηθεί με την γεύση κανέλας ή γλυκανίσου ενώ εμφανισιακά, μ’ ένα λαμπερό σκούρο μωβ ή κόκκινο χρώμα!
O βασιλικός της χώρας μας είναι διάσημος για την ποιότητά του, το άρωμά του και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Ο αγαπημένος των Ιταλών βασιλικός προστατεύει τα κύτταρα από την ακτινοβολία. Επιπλέον,είναι αντιβακτηριδιακός και ανακουφίζει από ναυτία, αϋπνία και άγχος. Τέλος, είναι μεγάλη η βοήθειά του σε περιπτώσεις άγχους, ζαλάδας και μελαγχολίας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Aπό την Ινδία είναι η καταγωγή του βασιλικού. Μάλιστα ήταν ένα φυτό προς τιμήν των θεών Κρίσνα και του Βισνού. Στην Ελλάδα ήρθε από τον Μ.Αλέξανδρο και από τον βασιλιά της Μακεδονίας πήρε τ’όνομά του.
Ήταν αυτή η κίνηση του Μ.Αλεξάνδρου που άλλαξε την θέση που είχε στην παράδοση των Αρχαίων Ελλήνων το φυτό. Μέχρι εκείνη την εποχή θεωρούσαν πως ο βασιλικός ήταν ένα είδος κατάρας επειδή οι σκορπιοί το επέλεγαν σαν βασικό ”δομικό” υλικό της φωλιά τους! Έπρεπε λοιπόν να γίνει η επέμβαση του Μ. Αλεξάνδρου για να έχουμε την δυνατότητα εμείς σήμερα να χαιρόμαστε την μυρωδιά του, την γεύση του και φυσικά, τις θεραπευτικές του δυνάμεις!
Οι Ρωμαίοι από την άλλη, χρησιμοποιούσαν τον βασιλικό για να φτιάχνουν τα μαγικά τους ”φίλτρα” που προσέλκυαν τους έρωτές τους! Τέλος, οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στις ταριχεύσεις τους και οι Γαλάτες για την κάθαρσή τους!
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ιστορία της Αγίας Ελένης. Διαβάζουμε σε πηγές της εποχής πως όταν έψαχνε τον σταυρό του Ιησού, έφτασε στην Παλαιστίνη. Σε κάποιο σημείο, ένιωσε μία έντονη μυρωδιά που ανέβλυζε ένας θάμνος. Αναγνωρίζοντας το σύμβολο, άρχισε να σκάβει μέχρι που ανακάλυψε το ιερό ξύλο που με τόσο λαχτάρα αναζητούσε…