Δύο κορίτσια από την Θεσσαλονίκη, ένα όραμα, ένα χωράφι και το…θαύμα! Η βιολογική ρίγανη της Inoni, όπως και όλα τα βιολογικά βότανα της σειράς, έχει αυστηρά κριτήρια επιλογής στην ποιότητα, το άρωμα, το χρώμα και την γεύση που μπορεί ν’αποδώσει.
Συλλέγεται χειρωνακτικά και πολύ άμεσα μεταφέρεται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους προς αποξήρανση. Στη συνέχεια γίνεται διαλογή και τελικά επιλέγεται με μεγάλη σχολαστικότητα το φυτικό υλικό. Έπειτα, συσκευάζεται σε ειδικές συσκευασίες με ερμητικό κλείσιμο, ώστε να διατηρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βοτάνου.
Και δε θα μπορούσε αλλιώς αφού Inoni είναι τ’όνομα και Οινώνη, η νύμφη, η ερωμένη του Πάρη, που θεράπευε τους πάντες έχοντας στο καλάθι της τα καλύτερα βότανα με τις πιο εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιόητες.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΙΓΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την ρίγανη ως αντισηπτικό ενώ η μαγική δράση της στην θεραπεία των διαταραχών της αναπνευστικής οδού, είναι χαρακτηριστική! Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως πέρα από καρύκευμα στο φαγητό, έχει αντισπασμωδικές κι εφιδρωτικές ιδιότητες. Έχει επίσης εξαιρετική δράση κατά του βήχα καθώς μαλακώνει τον λαιμό μας. Ακόμη, διευκολύνει την πέψη καθώς έχει ιδιαίτερες χωνευτικές ιδιότητες ενώ είναι κατάλληλη για όσους έχουν μειωμένη όρεξη.
Συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση των διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα, των πόνων της περιόδου και των διαταραχών της ουροφόρου οδού. Επιπλέον,με τοπική εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή και η πιτυρίδα! Τέλος, μεγάλη η συμβολή της και στην ατονία καθώς μας γεμίζει μ’ενέργεια.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Ρίγανη από το ”ορίγανος΄΄ που ετυμολογικά είναι σύνθετη λέξη του ουσιαστικού ”όρους” και του ρήματος ”γανόω” που σημαίνει φωτίζω, λαμπρύνω. Η ρίγανη λοιπόν έδινε λάμψη στα τυχερά βουνά που φιλοξενούσαν τον θάμνο της και χαρά στους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στην Αρχαία Ελλάδα την χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν τα στεφάνια των γαμήλιων τελετών. Έφερνε την ευτυχία , όπου κι αν την χρησιμοποιούσαν!
Η Αφροδίτη ήταν η δημιουργός της. Την ονόμασε ”βότανο της ευτυχίας” και μοίρασε το δώρο της απλόχερα στους ανθρώπους. Εκείνοι την έριχναν στο λουτρό τους, έκαναν μασάζ στο πρόσωπό τους και έφτιαχναν το ριγανέλαιο για τα κρυώματα της εποχής. Μέχρι και ο Αριστοτέλης, αφήνει κάποια στιγμή την εμπειρική προσέγγιση στα ΄΄Ηθικά Νικομάχεια΄΄ και στα ΄΄Πολιτικά΄΄ του για να σχολιάσει πως παρατήρησε την θεραπέία ενός κατσικιού : τραυματίστηκε από βέλος και μόλις άρχισε να τρώει ρίγανη, η πληγή του έκλεισε!
Η λαογραφική παράδοση της νεότερης Ελλάδος, θέλει τις νοικοκυρές να ραίνουν με ρίγανη τα σπιτικά τους για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Τα Χριστούγεννα, οι Καλικάντζαροι τα έβρισκαν σκούρα όταν την μύριζαν και άφηναν τις σκανταλιές τους για τα νοικοκυριά που δεν είχαν προλάβει να την χρησιμοποιήσουν!