H ”Μαντζουράνα η Άγρια” ή ”Ορίγανον το Αμάρακον” ή Origanum Majorana κατά την επιστημονική της ονομασία. Η “χαρά του βουνού” όπως λέγεται γιατί είναι τόσο όμορφη και τόση χάρη προσφέρει απλόχερα στις Μεσογειακές βουνοπλαγιές!
Η άγρια, πολυετής πόα των βουνών της Ελλάδος με τα μικρά αρωματικά και διακοσμητικά φύλλα της που πρέπει να μαζευτούν γρήγορα ─ γρήγορα από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, για να τα προλάβουμε πριν αρχίσουν να πικρίζουν!
Και είναι ακριβώς αυτά τα μικρά ροζ, λευκά άνθη με την πικρή και θερμή γεύση που μας χαρίζουν το υπέροχο αφέψημα της Μαντζουράνας. Πέρα όμως από την γεύση, είναι χαρακτηριστικές και οι θεραπευτικές ιδιότητες του αφεψήματος.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Πίσω στην Αρχαία Ελλάδα, ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης μαζί με τον Γαληνό και τον Θεόφραστο τον Πλίνιο, είχαν μυηθεί από νωρίς στην ευεργετική επίδραση της μαντζουράνας.
Η μαντζουράνα αποτελεί τον πιο δυνατό σύμμαχο για το πεπτικό μας σύστημα καθώς δρα σπασμολυτικά. αντιεμετικά, μας ανακουφίζει από την δυσπεψία και τον μετεωρισμό. Επίσης, βοηθά πολύ και στην χώνεψη καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά για τον στομαχόπονο. Πολύ γνωστή είναι η δράση της μαντζουράνας και ως ηρεμιστικό από απλούς πονοκεφάλους μέχρι και ημικρανίες! Γι’ αυτό τον λόγο δρα και ως αναλγητικό για τον πονόδοντο.
Η χρήση της ωστόσο που εκπλήσσει περισσότερο από τις άλλες είναι στην εναλλακτική ιατρική όπου προσεγγίζει κάθε νευρολογική πάθηση, μ’ εξαιρετική επιτυχία. Νευρασθένεια, ψυχασθένειες, άγχος, ημικρανίες και ίλιγγος έχουν εξαιρετική ευαισθησία στην χρήση της μαντζουράνας.
Επιπροσθέτως, η συμβολή της στο αναπνευστικό μας σύστημα είναι καθοριστική. Είναι ευεργετική για τον νευρικό βήχα, για το κρυολόγημα, τις αμυγδαλές, την βρογχίτιδα και φυσικά για το άσθμα.
Τέλος, η μαντζουράνα αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία γενικότερη ασπίδα υγείας του οργανισμού μας. Αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμινών όπως βιταμίνη C, νιασίνη (Β3), βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α. Ακόμη, κλείνει μέσα της πολύτιμο φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και β – καροτίνη. Επίσης, περιέχει πολλά μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως κάλλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγγάνιο.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Σύμφωνα με την μύθο, η θεά Αφροδίτη ήθελε να χαρίσει τα δικά της ερωτικά φίλτρα στους ανθρώπους. Φύτεψε λοιπόν στον Όλυμπο την μαντζουράνα. με τις νεαρές κοπέλες να κόβουν τ’ άνθη του και να τα βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους προσμένοντας την θεά Αφροδίτη να τους φανερώσει τον άντρα της ζωής τους!
Ήταν όμως και το φυτό με τ’ οποίο στόλιζαν τις ανθοδέσμες του γάμου. Αντίστοιχα, στην Αρχαία Ρώμη η νύμφη και ο γαμπρός φορούσαν στεφάνια από μαντζουράνα! Ήταν επίσης και ένα από τα πιο ”διάσημα” αρώματα της αρχαιότητας, το ”Αμαράκινον”
Κατά τον Μεσαίωνα η Μαντζουράνα χρησιμοποιούνταν σε κέικ, κρέμες, χυλούς και στη σαλάτα! Στην Αναγέννηση των Γραμμάτων και των Τεχνών μαρίναρε το κρέας και το ψάρι ενώ έδινε άρωμα και στο αυγό!