Κάρυ το νόστιμο!
Προέρχεται από την Ινδία και είναι ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών. Περιλαμβάνει πιπερόριζα, σκόρδο, πιπέρι, κουρκουμά, κόλιανδρο, σπόρους κύμινο, μαύρο πιπέρι, φύλλα κάρυ, σπόρους μουστάρδας, κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, φύλλα δάφνης και άλλα μπαχαρικά. Ο κουρκουμάς είναι αυτός που του δίνει το χρυσοκίτρινο χρώμα.
To κάρυ Ινδίας είναι διάσημο για την γεύση του , το άρωμά του και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΡΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το εξωτικό κάρυ μπορεί να συντελέσει στην υγεία του εγκεφάλου βοηθώντας στην πρόληψη της γήρανσής του εγκεφάλου, ενώ η συμβολή του στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων είναι επίσης καθοριστική. Τέλος, είναι καθοριστική η βοήθειά του και στην πρόληψη της αρθρίτιδας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ”ΧΡΥΣΑΦΙ” ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟЇΟΝ
Τ’ αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως το κάρυ υπήρχε από το 1700 π.Χ. Νεότερη ανακάλυψη μαρτυρά την ύπαρξή του σε κείμενο, γραμμένο σε σφηνοειδή γραφή, στην μακρινή Μεσσοποταμία !
Η κουζίνα της Νοτίου Ασίας γέννησε την σύσταση της σκόνης Κάρυ. Αφορά ένα μείγμα μπαχαρικών που συνήθως περιλαμβάνει κόλιανδρο, κουρκουμά, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, σπόρους μουστάρδας, κύμινο και κάρδαμο.
Ετυμολογικά, η λέξη “κάρυ” προέρχεται από την λέξη kari της φυλής των Ταμίλ , στην Ινδία. Σημαίνει “σάλτσα, νοστιμιάς για το ρύζι” καθώς κυρίως σε αυτό το πιάτο το χρησιμοποιούσαν.
Με την έλευση της αποικιοκρατικής εποχής, οι Βρετανοί ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο την μαγική σκόνη. Έδινε τέτοια νοστιμιά στα φαγητά τους που δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς ! Λένε μάλιστα πως στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου, όχι μόνο φρόντιζαν να υπάρχουν μεγάλες προμήθειες ποσότητας μπαχαρικών για εμπορία στην χώρα τους αλλά και για να το εξάγουν σε όλον τον κόσμο!
Από τον 19ο αιώνα κι έπειτα, το κάρυ έχει πλέον βρει τον δρόμο και για την Αμερική. Το μαρτυρά το γεγονός πως το συναντάμε μέχρι και σε βιβλία συνταγών μαγειρικής!
Σήμερα, με την λέξη κάρυ αποκαλούμε τόσο τα πιάτα που έχουν την χαρακτηριστική ινδική κι εξωτική γεύση όσο και την κίτρινη σκόνη που δίνει άρωμα Ινδίας στα πιάτα μας!